Domowe łazanki według przepisu z 1909r.
Kupne łazanki to nie dla mnie. Tylko domowe, własnej roboty jestem w stanie przełknąć.
Ostatnio natknęłam się na przepis na łazanki z 1909r. I o dziwo, moje łazanki, które robiłam wcześniej są praktycznie identyczne.
Ale dla jasności podam przepis, aby każdy mógł skorzystać z naszej pysznej staropolskiej kuchni.
Składniki:
- 2 (pół litra) szklanki mąki
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
Na stolnicę, lub do większej miski wsyp mąkę, wbij jajko i wlej wodę. Wyrób ciasto rękoma, aż uzyskasz gładką kulę ciasta.
Podziel ciasto na dwie części. Rozwałkuj, podsypując delikatnie mąką. Zostaw płaty ciasta na stolnicy na około 30 minut w celu wyschnięcia ciasta. Następnie pokrój ciasto w kratkę.
Łazanki wrzuć do osolonej gotującej się wody i zamieszaj. Po wypłynięciu łazanek na wierzch wody w zasadzie są już gotowe.
Odcedź i polej roztopionym masłem.
U nas tym razem łazanki były dodatkiem do słodkiej kapusty.
SMACZNEGO
MARTA
Oryginalny zapis:
Łazanki:
Kto chce oszczędności, wziąć na pół litra mąki jedno jajo i trochę letniej wody, lepsze jest jednak ciasto zagniecione na samych jajach.
Dobrze je wyrobić i zagnieść jak najtwardniej. Podzieliwszy ciasto na dwie części, rozwałkować bardzo cienko, pozostawić tak przez pół godziny, aby przeschło, a potem potrzepawszy mąką zwinąć w wąski pas i ostrym nożem krajać na małe kwadratowe płatki.
Pokrajane roztrzepać, aby się nie zlepiły, a przed podaniem wrzucić na gotującą wodę; po paru minutach przecedzić przez durszlak, przelać zimną wodą i polać masłem. Takie łazanki podaje się do pieczeni.
Pisałam w Zakopanem we wrześniu 1909r.