Domowe łazanki według przepisu z 1909r.

Domowe łazanki według przepisu z 1909r.

Kupne łazanki to nie dla mnie. Tylko domowe, własnej roboty jestem w stanie przełknąć.

Ostatnio natknęłam się na przepis na łazanki z 1909r.  I o dziwo, moje łazanki, które robiłam wcześniej są praktycznie identyczne.

Ale dla jasności podam przepis, aby każdy mógł skorzystać z naszej pysznej staropolskiej kuchni.

Zdjęcie - Domowe łazanki według przepisu z 1909r. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Domowe łazanki według przepisu z 1909r.

Składniki:

  • 2  (pół litra) szklanki mąki
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Na stolnicę, lub do większej miski wsyp mąkę, wbij jajko i wlej wodę. Wyrób ciasto rękoma, aż uzyskasz gładką kulę ciasta.

Podziel ciasto na dwie części. Rozwałkuj, podsypując delikatnie mąką. Zostaw płaty ciasta na stolnicy na około 30 minut w celu wyschnięcia ciasta. Następnie pokrój ciasto w kratkę.

Łazanki wrzuć do osolonej gotującej się wody i zamieszaj. Po wypłynięciu łazanek na wierzch wody w zasadzie są już gotowe.

Odcedź i polej roztopionym masłem. 

U nas tym razem łazanki były dodatkiem do słodkiej kapusty.

SMACZNEGO

MARTA

Zdjęcie - Domowe łazanki według przepisu z 1909r. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Domowe łazanki według przepisu z 1909r.

Zdjęcie - Domowe łazanki według przepisu z 1909r. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Domowe łazanki według przepisu z 1909r.

Zdjęcie - Domowe łazanki według przepisu z 1909r. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Domowe łazanki według przepisu z 1909r.

Zdjęcie - Domowe łazanki według przepisu z 1909r. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Domowe łazanki według przepisu z 1909r.

 

Oryginalny zapis:

Łazanki:

Kto chce oszczędności, wziąć na pół litra mąki jedno jajo i trochę letniej wody, lepsze jest jednak ciasto zagniecione na samych jajach.

Dobrze je wyrobić i zagnieść jak najtwardniej. Podzieliwszy ciasto na dwie części, rozwałkować bardzo cienko, pozostawić tak przez pół godziny, aby przeschło, a potem potrzepawszy mąką zwinąć w wąski pas i ostrym nożem krajać na małe kwadratowe płatki.

Pokrajane roztrzepać, aby się nie zlepiły, a przed podaniem wrzucić na gotującą wodę; po paru minutach przecedzić przez durszlak, przelać zimną wodą i polać masłem. Takie łazanki podaje się do pieczeni.

Pisałam w Zakopanem we wrześniu 1909r.

Kategorie przepisów