Kopytka ziemniaczane

Kopytka ziemniaczane
Zdjęcie - Kopytka ziemniaczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kopytka ziemniaczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kopytka ziemniaczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kopytka ziemniaczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kopytka ziemniaczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kopytka ziemniaczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kopytka ziemniaczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kopytka ziemniaczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kopytka ziemniaczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kopytka ziemniaczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g ziemniaków
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Ziemniaki obieramy, gotujemy (przez ok. 25 min.), odlewamy wodę z garnka i stawiamy go na chwilę na ogniu, aby ziemniaki delikatnie się osuszyły.


Jeszcze ciepłe ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę, jajko, sól i pieprz. Składniki łączymy dłońmi. Z gotowego ciasta tworzymy rulon - rolujemy go na blacie lekko podsypanym mąką. Następnie kroimy nożem w ukośne kopytka. Gotujemy kopytka w osolonym wrzątku przez 3 min. od wypłynięcia na powierzchnię, po czym odcedzamy.


Podajemy polane masłem, sosem pomidorowym lub gulaszem.


Porada:

Aby dodać odpowiednią ilość mąki, ubijamy ziemniaki w misce na płasko i dzielimy nożem na 4 porcje. Jedną z porcji wyjmujemy, w puste miejsce nasypujemy mąki i mieszamy wszystko razem. Mąka powinna stanowić ¼ ilości ziemniaków.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Kategorie przepisów