Kopytka jarmużowe z sosem kurkowym

Kopytka jarmużowe z sosem kurkowym
Zdjęcie - Kopytka jarmużowe z sosem kurkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pyszny sezonowy obiad wegeteriański. Zielone kopytka z dodatkiem super zdrowego jarmużu nie tylko cieszą oko, ale smakują wyśmienicie. Są bardzo łatwe do przygotowania.
Stragany pełne są pomarańczowych grzybków, nie zwlekaj, bo sezon na kurki powoli dobiega końca. Wypróbuj przepis, zaręczam, że danie zachwyci wszystkich domowników!

Składniki na kopytka:
Zdjęcie - Kopytka jarmużowe z sosem kurkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami800 g ziemniaków
1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
2 łyżki mączki ziemniaczanej
1 jajko
2 garście jarmużu
1 łyżka oleju
Składniki na sos:
300-400 g kurek
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju+kawałek masła
200 ml śmietany kremówki
koperek
sól, pieprz

Wykonanie:
  • ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przepuścić przez praskę
  • jarmuż pozbawić grubej łodygi, pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na patelni z rozgrzanym olejem. Dociskając drewnianą łyżką poddusić przez kilka minut, aż straci objętość. Jarmuż zblendować z dodatkiem roztrzepanego jajka na w miarę możliwości (a będzie trudno) na gładką masę
  • przestudzone, ale jeszcze ciepłe ziemniaki podzielić na 3 części. Jedną usunąć (przełożyć na bok), a puste miejsce wypełnić mąką. Dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i zmiksowany z jajkiem jarmuż. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Gdyby się kleiło, podsypać mąką. Ostrożnie z dodawaniem mąki. Za duża jej ilość - to twardawe kopytka. Podzielić na 4 porcje. Każdą rozwałkować na rulonik, lekko spłaszczyć i odcinać skośnie kilkucentymetrowe romby. Kopytka układać na stolnicy podsypanej mąką. Gotować w osolonej wodzie kilka minut po wypłynięciu klusek na powierzchnię wody. Wyławiać łyżką cedzakową
  • kurki opłukać w ciepłej, osolonej wodzie, by pozbyć się piasku i zanieczyszczeń (przepis tutaj) następnie osuszyć na papierowym ręczniku. Większe kurki przekroić na pół. Na patelni poddusić obraną, posiekaną cebulę i czosnek. Dodać kurki i dusić do momentu, aż odparuje cały płyn z patelni. Kurki krótko podsmażyć, dolać śmietanę kremówkę. Po kilku minutach gdy sos się zagęści grzyby posolić i oprószyć pieprzem. Posypać posiekanym koperkiem
  • odcedzone kopytka podawać z sosem kurkowym
SMACZNEGO !

Zdjęcie - Kopytka jarmużowe z sosem kurkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów