Kopytka z dynią
Kopytka lubią chyba wszyscy, od tych najmniejszych milusińskich, poprzez tych pyskatych podrostków, na mądrej starszyźnie kończąc. Ale...kopytka często robione stają się nudne. Dlatego mam radę - dodawajcie do ciasta różne różności, jak na przykład duszony szpinak, pure z pieczonych buraczków, świeże zioła, a teraz w sezonie pure z dyni.
Możecie zrobić też kopytka z samego pure z pieczonej dyni hokkaido, niemniej jednak nam zasmakowały te mieszane pół na pół - dynia i ziemniaki.
Składniki:
Dodatkowo:
Przygotowanie:
Ugotowane i ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić w maszynce do mięsa ( ewentualnie wersja dla leniwych - ziemniaki bardzo dokładnie wytłuc tłuczkiem ).
Zmielone ziemniaki wymieszać z pure dyniowym, dodać jajka i mąkę - zagnieść zwarte, lecz nie bardzo gęste ciasto.
Ciasto podzielić na 4 części, każdą część uformować w wałeczek. Wałeczki kroić skośnie.
W dużym szerokim garnku zagotować wodę, osolić i dodać 2 łyżki oleju. Na wrzącą wodę wrzucać porcję kopytek, gotować max 1 minutę od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową na półmisek.
Na patelni rozgrzać masło, dodać świeże listki tymianku lub posiekany świeży rozmaryn - podgrzewać chwilę.
Kopytka podawać z aromatyzowanym ziołami masełkiem.
Smacznego !
Możecie zrobić też kopytka z samego pure z pieczonej dyni hokkaido, niemniej jednak nam zasmakowały te mieszane pół na pół - dynia i ziemniaki.
Składniki:
- 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
- 0,5 kg pure z pieczonej dyni hokkaido ( poradnik: jak przygotować pure )
- 2 jajka
- około 2 szklanek mąki pszennej
- sól
- 2 łyżki oleju
Dodatkowo:
- masło
- świeży tymianek lub rozmaryn
Przygotowanie:
Ugotowane i ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić w maszynce do mięsa ( ewentualnie wersja dla leniwych - ziemniaki bardzo dokładnie wytłuc tłuczkiem ).
Zmielone ziemniaki wymieszać z pure dyniowym, dodać jajka i mąkę - zagnieść zwarte, lecz nie bardzo gęste ciasto.
Ciasto podzielić na 4 części, każdą część uformować w wałeczek. Wałeczki kroić skośnie.
W dużym szerokim garnku zagotować wodę, osolić i dodać 2 łyżki oleju. Na wrzącą wodę wrzucać porcję kopytek, gotować max 1 minutę od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową na półmisek.
Na patelni rozgrzać masło, dodać świeże listki tymianku lub posiekany świeży rozmaryn - podgrzewać chwilę.
Kopytka podawać z aromatyzowanym ziołami masełkiem.
Smacznego !