Kluski śląskie

Kluski śląskie
Zdjęcie - Kluski śląskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kluski śląskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kluski śląskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kluski śląskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kluski śląskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kluski śląskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kluski śląskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kluski śląskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 kg mączystych ziemniaków
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • sól
Przygotowanie

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Jeszcze cieple ziemniaki przepuszczamy przez praskę i pozostawiamy do wystudzenia. Do masy dodajemy mąkę i żółtko, zagniatamy na sprężyste ciasto.


Na stolnicy formujemy z ciasta wałki, z których odcinamy kluski. Formujemy je dłonią, spłaszczamy, w każdej robimy wgłębienie. Kluski gotujemy w osolonym wrzątku przez 2 min. od wypłynięcia na powierzchnię.


Kluski śląskie podajemy z gulaszem, mięsem lub z wytopionymi skwarkami.


Porada:

Aby dodać odpowiednią ilość mąki, ubijamy ziemniaki w misce na płasko i dzielimy nożem na 4 porcje. Jedną z porcji wyjmujemy, w puste miejsce nasypujemy mąki i mieszamy wszystko razem. Mąka powinna stanowić ¼ ilości ziemniaków.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Kategorie przepisów