Lekka, orzeźwijająca sałatka, a zarazem bardzo syta. Z powodzeniem może zastąpić obiad. Bardzo zdrowa, pięknie wygląda i świetnie smakuje. Czy trzeba czegoś więcej ? Polecam!
Czyli czarna fasola na ostro, danie kuchni brazylijskiej. Bardzo smaczne, ale też... bardzo powolne w przyrządzaniu (...). Oryginalny przepis pochodzi z książki Rynna Berry'ego Słynni wegetarianie i ich ulubione przepisy.
To nie jest przepis na klasyczną kapustę zasmażaną. To moja zimowa wersja czyli kapusta zasmażana z porem i imbirem. Kapusta już przed wiekami była jednym z cenniejszych i nielicznych warzyw, które stanowiło źródło witamin i minerałów zimową porą.
Cała tajemnica dobrego smaku wg mnie kryje się w przyprawach i długim gotowaniu. Raz dodaję więcej mięsa a raz mniej, raz dodaję różne rodzaje mięsa a raz tylko jeden gatunek… a czasami tylko grzyby i wtedy kapusta z grzybami też przecież smakuje.
Dzisiaj nie było rosołu. A jeszcze wczoraj napisałam gdzieś że niedziela bez rosołu to nie niedziela. Okazuje się jednak, że można przeżyć bo zupa pieczarkowa jest doskonałym zastępstwem. Zaostrzyłam jej smak ostrym smakiem gorgonzoli i podałam z grzankami czosnkowymi.
Pączusie są słodziutkie i pyszne! A posypka z mleka w proszku faktycznie zachwycająca - nadaje zwykłemu cukrowi specyficznego smaczku, który z pewnością wszystkim przypadnie do gustu. Jedynym problemem jest fakt, że takie małe brzydalki mi wyszły... Wiecie - kompletnie unikatowe - co jeden to inny.
Zainspirowanie. Ekscytacja. Radość. Wykonanie. Zachwyt. Bardzo lubię poznawać nowe połączenia smakowe. Kiedy znalazłam przepis na tą zupę u Pauli właśnie takie emocje mi towarzyszyły w różnych etapach jej przygotowania. Podświadomie wiedziałam, że będzie mi smakować.
Polecam wypróbować ten przepis. Ja osobiście się zakochałam. Mięso jest soczyste, idealnie upieczone, nie ciągnie się, nie jest gumowe. Sos idealnie komponuje się ze smakiem kaczki. Myślę, że gdy zrobicie takie danie 14 lutego dla swojej ukochanej/swojego ukochanego, to skradniecie jej/jego serce dokumentnie :)
Jakiś czas temu odkryłam w Kulinarnym Atlasie Świata Gazety Wyborczej przepis na rosyjską zupę. Nosiła intrygującą nazwę szczi, a jej podstawą była właśnie kiszona kapusta. Postanowiłam sprawdzić, czy nadal nie lubię kapuśniaku i wiecie co? W tym wydaniu mogę go jeść codziennie :)
Pyszna orzeźwiająca sałatka o słodko kwaśnym smaku z delikatnym , anyżkowym aromatem i oliwkowym akcentem. Ta niezwykle prosta sałatka o nazwie sycylijska to tradycja kuchni tego regionu Włoch.
Wzięłam grubą Kuchnię Polską i pomyślałam, że przygotuję coś z pierwszego przepisu, na którym otworzę książkę na chybił - trafił. Padło na tą właśnie surówkę. A więc jest - surówka z selera, gruszki i jabłka. Wybrana drogą losowania :)