Czerwona kiszona kapusta

Czerwona kiszona kapusta

Nad zrobieniem kiszonej czerwonej kapusty zastanawiałem się już od dawna i ostatnio się za nią zabrałem, wyszła bardzo dobra, niedługo spróbuję z niej zrobić jakieś dania np. kapustę zasmażaną. Zdjęcie - Czerwona kiszona kapusta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki:

  • 2 kg czerwonej kapusty
  • 3 łyżki soli (50 g)
  • 1 łyżka cukru (15 g)
  • 1 jabłko (250 g) starte na tarce
  • 1 cebula (150 g) pokrojona w kostkę
  • 1 łyżeczka kminku
  • 5 goździków
  • 1,5 szklanki przegotowanej ostudzonej wody
  • ewentualnie 1/2 łyżeczki jogurtu naturalnego
Zdjęcie - Czerwona kiszona kapusta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kapustę poszatkować, wymieszać z cebulą, jabłkiem, solą, cukrem, kminkiem i goździkami (ja często do kiszenia dodaję troszkę jogurtu naturalnego, ponieważ jak dodamy jogurt to wprowadzamy bakterie fermentacji mlekowej- które powodują, że kapusta się kisi – tak że będą nam się namnażać bakterie, które potrzebujemy, wypierając inne), kapustę przełożyć do kamionki i ugniatać aż puści sok (jeśli kapusta puszcza mało soku to trzeba dodać wodę), mocno ubić tak żeby kapusta była przykryta troszkę sokiem, przykryć talerzem, obciążyć go czymś ( ja obciążam słoikiem z wodą), przykryć kamionkę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, kapustę mamy gotową po około 7 dniach ale można kisić dłużej jeśli chcemy żeby kapusta była kwaśniejsza. Podobne wpisy Czerwona kiszona kapustaZdjęcie - Czerwona kiszona kapusta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kapusta zasmażana

Zdjęcie - Czerwona kiszona kapusta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kapusta z fasolą (wigilijna)

Zdjęcie - Czerwona kiszona kapusta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Młoda kapusta z koperkiem

Zdjęcie - Czerwona kiszona kapusta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kapuśniak

Kategorie przepisów