Czerwona kiszona kapusta
Nad zrobieniem kiszonej czerwonej kapusty zastanawiałem się już od dawna i ostatnio się za nią zabrałem, wyszła bardzo dobra, niedługo spróbuję z niej zrobić jakieś dania np. kapustę zasmażaną. Składniki:
- 2 kg czerwonej kapusty
- 3 łyżki soli (50 g)
- 1 łyżka cukru (15 g)
- 1 jabłko (250 g) starte na tarce
- 1 cebula (150 g) pokrojona w kostkę
- 1 łyżeczka kminku
- 5 goździków
- 1,5 szklanki przegotowanej ostudzonej wody
- ewentualnie 1/2 łyżeczki jogurtu naturalnego
Kapustę poszatkować, wymieszać z cebulą, jabłkiem, solą, cukrem, kminkiem i goździkami (ja często do kiszenia dodaję troszkę jogurtu naturalnego, ponieważ jak dodamy jogurt to wprowadzamy bakterie fermentacji mlekowej- które powodują, że kapusta się kisi – tak że będą nam się namnażać bakterie, które potrzebujemy, wypierając inne), kapustę przełożyć do kamionki i ugniatać aż puści sok (jeśli kapusta puszcza mało soku to trzeba dodać wodę), mocno ubić tak żeby kapusta była przykryta troszkę sokiem, przykryć talerzem, obciążyć go czymś ( ja obciążam słoikiem z wodą), przykryć kamionkę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, kapustę mamy gotową po około 7 dniach ale można kisić dłużej jeśli chcemy żeby kapusta była kwaśniejsza. Podobne wpisy Czerwona kiszona kapusta