Gołąbki bez zawijania
Składniki: Gołąbki:
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej (180g)
- 1 szklanka ryżu (220g)
- 50 dag mięsa mielonego (użyłem wieprzowego)
- 50 dag białej kapusty poszatkowanej na drobne kawałki
- 1 cebula pokrojona w kostkę podsmażonej na maśle
- 3 łyżki kaszy manny (jeśli farsz będzie za mokry to trzeba dodać troszkę więcej)
- 2 jajka
- 1 poszatkowany ząbek czosnku
- mąka
- sól, pieprz
- 1,5 l wody
- 1 przecier pomidorowy
- 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
Kaszę i ryż zalać wrzątkiem na 10 min po czym odcedzić i odstawić do wystygnięcia. Kapustę zalać wodą i chwilę gotować (żeby trochę zmiękła to wtedy lepiej będą nam się gołąbki formować), odcedzić, nie ale nie wylewać wody. Wodę z kapusty wymieszać z przecierem, cukrem, zabielić śmietaną z mąką, doprawić solą i pieprzem. Kaszę z ryżem wymieszać z mielonym mięsem, kapusta, cebulą, kaszą manną, jajkami i czosnkiem i dobrze wyrobić, doprawić solą i pieprzem, formować gołąbki i obtaczać w mące po czym obsmażyć je z każdej strony na patelni, przełożyć do sosu i gotować pod przykryciem około 40 min (jeżeli gołąbki wchłoną za dużo wody to trzeba troszkę dolać).
Podobne wpisy Gołąbki bez zawijania