Zupa pomidorowa z pomarańczą i miętą


Zainspirowanie. Ekscytacja. Radość. Wykonanie. Zachwyt. Bardzo lubię poznawać nowe połączenia smakowe. Kiedy znalazłam przepis na tą zupę u Pauli właśnie takie emocje mi towarzyszyły w różnych etapach jej przygotowania. Podświadomie wiedziałam, że będzie mi smakować. Przecież połączenie pomidorów i pomarańczy poznałam już w kurczaku w sosie słodko- kwaśnym :) Mimo to miałam tremę:D Bałam się, że Tomek jej nie polubi. Nie potrzebnie:) Idealna na zimno i na gorąco. Sama i z dodatkiem makaronu chińskiego. Babcia Pauli z JMD jest wielka!



Zdjęcie - Zupa pomidorowa z pomarańczą i miętą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki:

  • 3 litry bulionu drobiowo- warzywnego
  • 2 puszki pomidorów całych bez skórki
  • 2 pomarańcze
  • 10 liści mięty
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Zdjęcie - Zupa pomidorowa z pomarańczą i miętą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



I co dalej?:

Pomidory z puszki przekrój na 4 części. Wrzuć je do gotującego się bulionu wraz z sosem pomidorowym. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuj to razem przez 5 minut. W tym czasie obierz obie pomarańcze (postaraj się obrać je także z białej skórki). Pokrój je na talarki, a następnie każdy plasterek na pół lub na cztery części. Pomarańcze dorzuć do zupy. Liście mięty opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Pokrój je niedbale i dodaj do zupy. Całość gotuj jeszcze 10 minut. Po tym czasie dopraw zupę solą i pieprzem.

Zupa świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Możesz ją zjeść solo i z dodatkami. Ja próbowałam z chińskim makaronem:D


Zdjęcie - Zupa pomidorowa z pomarańczą i miętą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

+Akcje:



Zdjęcie - Zupa pomidorowa z pomarańczą i miętą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Zupa pomidorowa z pomarańczą i miętą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy