Kapusta zasmażana

Kapusta zasmażana

To nie jest przepis na klasyczną kapustę zasmażaną. To moja zimowa wersja czyli kapusta zasmażana z porem i imbirem. Kapusta już przed wiekami była jednym z
cenniejszych i nielicznych warzyw, które stanowiło źródło witamin i minerałów zimową porą. Por natomiast oprócz walorów smakowych dostarcza nam również witaminy A i E, mające niewątpliwie dobroczynny wpływ na wygląd naszej skóry. Podobnie jak kapusta zawiera duże ilości witaminy C, która stymuluje tworzenie przeciwciał oraz innych mechanizmów obronnych, poprawia działanie układu odpornościowego organizmu. Świeży imbir ma właściwości rozgrzewające, zawiera substancje przeciwzapalne i nadaje cudownego aromatu. Taka kompozycja warzyw i przypraw jest idealna jako dodatek do zimowego menu. Polecam gorąco i życzę smacznego:)

 

Zdjęcie - Kapusta zasmażana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ilość porcji –  6

Czas wykonania –  60 min.

Stopień trudności –  łatwy

 

Składniki:

  • 1 kapusta biała lub włoska
  • 5 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 3 cebule
  • 1 duży por
  • kawałek korzenia imbiru ( około 30 g )
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • 3,5 szklanki bulionu warzywnego lub wody

 

Sposób wykonania:

  1. kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści i drobno szatkujemy,
  2. poszatkowaną kapustę oprószamy 1 płaską łyżeczką soli i ugniatamy delikatnie przez chwilę, żeby skruszała, następnie przekładamy do sporego garnka, zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe i gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu  (w sumie około 40 min.),
  3. w tym czasie, cebulę drobno kroimy w kosteczkę, por oczyszczamy, płuczemy i kroimy w talarki,
  4. imbir obieramy (najlepiej oskrobać go delikatnie łyżeczką), i ścieramy na tarce o grubych oczkach,
  5. na oliwę wrzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę a kiedy zacznie pachnieć dodajemy cebulę, jak cebula się zeszkli dodajemy por i imbir, całość smażymy uważając żeby się nie przypaliła (około 5-6 min.)
  6. w połowie gotowania kapusty dodajemy przesmażony por z cebulą oraz imbirem i gotujemy kolejne 20 min. aż por się rozgotuje a kapusta będzie miękka i delikatna, wtedy też smakujemy i doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą,
  7. na koniec robimy zasmażkę: na małej patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy energicznie aż mąka lekko się zrumieni,
  8. zasmażkę dodajemy do kapusty i dokładnie mieszamy żeby ją rozprowadzić.

 

Taką kapustkę podajemy z pieczonym mięsem lub jako samodzielne danie ze świeżym, chrupiącym pieczywem.



Kategorie przepisów