Feijoada

Czyli czarna fasola na ostro, danie kuchni brazylijskiej. Bardzo smaczne, ale też... bardzo powolne w przyrządzaniu. Świetne, jeśli właśnie czytamy powieść, od której nie możemy oderwać się na dłużej. ;)
Oryginalny przepis pochodzi z książki Rynna Berry'ego Słynni wegetarianie i ich ulubione przepisy. Od Buddy do Beatlesów, poniższy zawiera trochę moich zmian.


Zdjęcie - Feijoada - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (na ok. 6 porcji):
- 1 szklanka czarnej fasoli;
- 1 papryka;
- 2 pomidory;
- 2 cebule;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 pomarańcza;
- 1 marchewka (można pominąć);
- 1 łyżeczka kolendry (przepis nie precyzuje, jakiej, dajcie więc taką jaką macie);
- 1 liść laurowy;
- szczypta pieprzu i soli;
- 3 szklanki wywaru z warzyw lub 1,5 szklanki wina (u mnie wino);
- 1 łyżeczka octu (jeśli używamy wywaru, jeśli wina - pomijamy ocet);
- olej do smażenia.

1. Cebule, czosnek, paprykę, marchewkę i pomidory siekamy.
2. Pomarańczę myjemy, NIE obieramy. Możemy przekroić ją na pół.
3. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebule, czosnek, paprykę, pomidory i kolendrę. Czekamy, aż cebule się zeszklą.
4. Wtedy dodajemy fasolę, wlewamy wywar i ocet albo wino, dodajemy liść laurowy i pieprz. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy 2 minuty.
5. Zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy na godzinę.
6. Po godzinie dodajemy pomarańczę i marchewkę, i dusimy na małym ogniu przez kolejne 2 - 3 godziny, póki fasola nie stanie się miękka. Wtedy możemy wyjąć fasolę chochlą, ugnieść i wrzucić z powrotem, żeby zagęścić potrawę, ja tego jednak nie zrobiłam.
Podajemy z ryżem, najlepiej brązowym.


Zdjęcie - Feijoada - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Fasola adzuki gotowana z dynią i  kombu
1

Fasola adzuki gotowana z dynią…

upl upl
Niebo w gębie

Miska pełna zdrowia czyli mango „smoothie bowl” z chia
1

Miska pełna zdrowia czyli mang…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ogórki kiszone
1

Ogórki kiszone

Doprawione Fantazją Doprawione Fantazją
Doprawione Fantazją

Lizaki lodowe z ogórka i melona
1

Lizaki lodowe z ogórka i melon…

food² food²
Food Square

Wegański czekoladowy krem z orzechami laskowymi

Wegański czekoladowy krem z or…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Tarta z budyniem, malinami i borówkami

Tarta z budyniem, malinami i b…

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Hummus z burakami i za'atarem

Hummus z burakami i za'atarem

Tyna Tyna
In cooking we trust

Fasolka szparagowa pieczona w sosie barbecue

Fasolka szparagowa pieczona w…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Grzanki z „tuńczykową” pastą ze słonecznika

Grzanki z „tuńczykową…

food² food²
Food Square

Makaron z bobem, cukinią i suszonym pomidorem

Makaron z bobem, cukinią i sus…

Beti Beti
kruche babeczki

Wegańskie i bezglutenowe placki jaglane z bananem, truskawkami i chia
1

Wegańskie i bezglutenowe plack…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Wegańskie bezy z lawendowym kremem jaglanym
1

Wegańskie bezy z lawendowym kr…

Agata Agata
Pensamientos en un plato