Feijoada
Czyli czarna fasola na ostro, danie kuchni brazylijskiej. Bardzo smaczne, ale też... bardzo powolne w przyrządzaniu. Świetne, jeśli właśnie czytamy powieść, od której nie możemy oderwać się na dłużej. ;)
Oryginalny przepis pochodzi z książki Rynna Berry'ego Słynni wegetarianie i ich ulubione przepisy. Od Buddy do Beatlesów, poniższy zawiera trochę moich zmian.
Składniki (na ok. 6 porcji):
- 1 szklanka czarnej fasoli;
- 1 papryka;
- 2 pomidory;
- 2 cebule;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 pomarańcza;
- 1 marchewka (można pominąć);
- 1 łyżeczka kolendry (przepis nie precyzuje, jakiej, dajcie więc taką jaką macie);
- 1 liść laurowy;
- szczypta pieprzu i soli;
- 3 szklanki wywaru z warzyw lub 1,5 szklanki wina (u mnie wino);
- 1 łyżeczka octu (jeśli używamy wywaru, jeśli wina - pomijamy ocet);
- olej do smażenia.
1. Cebule, czosnek, paprykę, marchewkę i pomidory siekamy.
2. Pomarańczę myjemy, NIE obieramy. Możemy przekroić ją na pół.
3. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebule, czosnek, paprykę, pomidory i kolendrę. Czekamy, aż cebule się zeszklą.
4. Wtedy dodajemy fasolę, wlewamy wywar i ocet albo wino, dodajemy liść laurowy i pieprz. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy 2 minuty.
5. Zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy na godzinę.
6. Po godzinie dodajemy pomarańczę i marchewkę, i dusimy na małym ogniu przez kolejne 2 - 3 godziny, póki fasola nie stanie się miękka. Wtedy możemy wyjąć fasolę chochlą, ugnieść i wrzucić z powrotem, żeby zagęścić potrawę, ja tego jednak nie zrobiłam.
Podajemy z ryżem, najlepiej brązowym.
Oryginalny przepis pochodzi z książki Rynna Berry'ego Słynni wegetarianie i ich ulubione przepisy. Od Buddy do Beatlesów, poniższy zawiera trochę moich zmian.
Składniki (na ok. 6 porcji):
- 1 szklanka czarnej fasoli;
- 1 papryka;
- 2 pomidory;
- 2 cebule;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 pomarańcza;
- 1 marchewka (można pominąć);
- 1 łyżeczka kolendry (przepis nie precyzuje, jakiej, dajcie więc taką jaką macie);
- 1 liść laurowy;
- szczypta pieprzu i soli;
- 3 szklanki wywaru z warzyw lub 1,5 szklanki wina (u mnie wino);
- 1 łyżeczka octu (jeśli używamy wywaru, jeśli wina - pomijamy ocet);
- olej do smażenia.
1. Cebule, czosnek, paprykę, marchewkę i pomidory siekamy.
2. Pomarańczę myjemy, NIE obieramy. Możemy przekroić ją na pół.
3. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebule, czosnek, paprykę, pomidory i kolendrę. Czekamy, aż cebule się zeszklą.
4. Wtedy dodajemy fasolę, wlewamy wywar i ocet albo wino, dodajemy liść laurowy i pieprz. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy 2 minuty.
5. Zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy na godzinę.
6. Po godzinie dodajemy pomarańczę i marchewkę, i dusimy na małym ogniu przez kolejne 2 - 3 godziny, póki fasola nie stanie się miękka. Wtedy możemy wyjąć fasolę chochlą, ugnieść i wrzucić z powrotem, żeby zagęścić potrawę, ja tego jednak nie zrobiłam.
Podajemy z ryżem, najlepiej brązowym.