Feijoada

Czyli czarna fasola na ostro, danie kuchni brazylijskiej. Bardzo smaczne, ale też... bardzo powolne w przyrządzaniu. Świetne, jeśli właśnie czytamy powieść, od której nie możemy oderwać się na dłużej. ;)
Oryginalny przepis pochodzi z książki Rynna Berry'ego Słynni wegetarianie i ich ulubione przepisy. Od Buddy do Beatlesów, poniższy zawiera trochę moich zmian.


Zdjęcie - Feijoada - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (na ok. 6 porcji):
- 1 szklanka czarnej fasoli;
- 1 papryka;
- 2 pomidory;
- 2 cebule;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 pomarańcza;
- 1 marchewka (można pominąć);
- 1 łyżeczka kolendry (przepis nie precyzuje, jakiej, dajcie więc taką jaką macie);
- 1 liść laurowy;
- szczypta pieprzu i soli;
- 3 szklanki wywaru z warzyw lub 1,5 szklanki wina (u mnie wino);
- 1 łyżeczka octu (jeśli używamy wywaru, jeśli wina - pomijamy ocet);
- olej do smażenia.

1. Cebule, czosnek, paprykę, marchewkę i pomidory siekamy.
2. Pomarańczę myjemy, NIE obieramy. Możemy przekroić ją na pół.
3. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebule, czosnek, paprykę, pomidory i kolendrę. Czekamy, aż cebule się zeszklą.
4. Wtedy dodajemy fasolę, wlewamy wywar i ocet albo wino, dodajemy liść laurowy i pieprz. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy 2 minuty.
5. Zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy na godzinę.
6. Po godzinie dodajemy pomarańczę i marchewkę, i dusimy na małym ogniu przez kolejne 2 - 3 godziny, póki fasola nie stanie się miękka. Wtedy możemy wyjąć fasolę chochlą, ugnieść i wrzucić z powrotem, żeby zagęścić potrawę, ja tego jednak nie zrobiłam.
Podajemy z ryżem, najlepiej brązowym.


Zdjęcie - Feijoada - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Fasola adzuki gotowana z dynią i  kombu
1

Fasola adzuki gotowana z dynią…

upl upl
Niebo w gębie

Marokańska sałatka z marchewki

Marokańska sałatka z marchewki

Kasia Kasia
Pełny talerz

Słodko - pikantne tajskie skrzydełka z kurczaka
1

Słodko - pikantne tajskie skrz…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Pad Thai by chef Pong Aroonsang

Pad Thai by chef Pong Aroonsan…

SzczyptaSmaQ SzczyptaSmaQ
SzczyptaSmaQ

Curry rybne z piwem

Curry rybne z piwem

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Zupa marokańska
1

Zupa marokańska

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Przepisy z tych kategorii

Roladki drobiowe z żurawiną i oscypkiem
1

Roladki drobiowe z żurawiną i…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Chili con carne - pyszna papryka z mięsem
4

Chili con carne - pyszna papry…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Makaron z białą kiełbasą, brukselką i jabłkiem

Makaron z białą kiełbasą, bruk…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Kurczak w sosie pomarańczowym z sezamem
1

Kurczak w sosie pomarańczowym…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Tortilla z chorizo i batatem

Tortilla z chorizo i batatem

Tyna Tyna
In cooking we trust

Pęczotto z burakami i chorizo

Pęczotto z burakami i chorizo

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!