Feijoada

Czyli czarna fasola na ostro, danie kuchni brazylijskiej. Bardzo smaczne, ale też... bardzo powolne w przyrządzaniu. Świetne, jeśli właśnie czytamy powieść, od której nie możemy oderwać się na dłużej. ;)
Oryginalny przepis pochodzi z książki Rynna Berry'ego Słynni wegetarianie i ich ulubione przepisy. Od Buddy do Beatlesów, poniższy zawiera trochę moich zmian.


Zdjęcie - Feijoada - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (na ok. 6 porcji):
- 1 szklanka czarnej fasoli;
- 1 papryka;
- 2 pomidory;
- 2 cebule;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 pomarańcza;
- 1 marchewka (można pominąć);
- 1 łyżeczka kolendry (przepis nie precyzuje, jakiej, dajcie więc taką jaką macie);
- 1 liść laurowy;
- szczypta pieprzu i soli;
- 3 szklanki wywaru z warzyw lub 1,5 szklanki wina (u mnie wino);
- 1 łyżeczka octu (jeśli używamy wywaru, jeśli wina - pomijamy ocet);
- olej do smażenia.

1. Cebule, czosnek, paprykę, marchewkę i pomidory siekamy.
2. Pomarańczę myjemy, NIE obieramy. Możemy przekroić ją na pół.
3. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebule, czosnek, paprykę, pomidory i kolendrę. Czekamy, aż cebule się zeszklą.
4. Wtedy dodajemy fasolę, wlewamy wywar i ocet albo wino, dodajemy liść laurowy i pieprz. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy 2 minuty.
5. Zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy na godzinę.
6. Po godzinie dodajemy pomarańczę i marchewkę, i dusimy na małym ogniu przez kolejne 2 - 3 godziny, póki fasola nie stanie się miękka. Wtedy możemy wyjąć fasolę chochlą, ugnieść i wrzucić z powrotem, żeby zagęścić potrawę, ja tego jednak nie zrobiłam.
Podajemy z ryżem, najlepiej brązowym.


Zdjęcie - Feijoada - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Fasola adzuki gotowana z dynią i  kombu
1

Fasola adzuki gotowana z dynią…

upl upl
Niebo w gębie

Wegatarianskie curry z topinamburem

Wegatarianskie curry z topinam…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Indyk po tajsku z mleczkiem kokosowym

Indyk po tajsku z mleczkiem ko…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Mule z mango w mleku kokosowym

Mule z mango w mleku kokosowym

SzczyptaSmaQ SzczyptaSmaQ
SzczyptaSmaQ

Orientalne jajka faszerowane z curry i olejem rzepakowym

Orientalne jajka faszerowane z…

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

Bibimbap - kolorowa miska ryżu

Bibimbap - kolorowa miska ryżu

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Cukinie faszerowane kaszą jaglaną i indykiem
1

Cukinie faszerowane kaszą jagl…

aronia aronia
Wiem co jem

Pizza z beszamelem, szparagami, kalafiorem i halloumi

Pizza z beszamelem, szparagami…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Pasztet pieczarkowo-porowy

Pasztet pieczarkowo-porowy

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Idealne ciasto na pizzę + pizza ze szparagami i mozzarellą di bufala

Idealne ciasto na pizzę + pizz…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Wegańska  Pavlova

Wegańska Pavlova

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Pieczony topinambur

Pieczony topinambur

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika