Sałatka sycylijska z pomarańczy
Pyszna orzeźwiająca sałatka o słodko kwaśnym smaku z delikatnym , anyżkowym aromatem i oliwkowym akcentem. Ta niezwykle prosta sałatka o nazwie sycylijska to tradycja kuchni tego regionu Włoch.
Doskonała jako samodzielne danie choć najczęściej podawana jest jako przystawka , gdyż kwaśny smak pomarańczy i dodatek kopru włoskiego pobudzają apetyt. Dla mnie jest to doskonały podwieczorek , a pobudza nie tylko apetyt ale również zmysły....... Świetna , kiedy dopadnie nas ochota na coś smacznego.....
Bardzo często koper włoski zastępuje się czerwoną cebulą i sałatka zupełnie zmienia swój smak. Sałatkę przygotowuje się z pomarańczy sezonowych, ponieważ są wtedy najlepsze. Należy je mocno obrać/ szczególnie z białej skórki, a następnie pokroić w plasterki, kostkę lub wyciąć pomiędzy ściankami cząstki uzyskując w ten sposób miąższ bez części łykowatych.
Składniki: / 2 porcje/
- 2 pomarańcze /czerwona i żółta/
- 1 fenkuł / koper włoski/
- czarne oliwki bez pestki/ po kilka/
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1/2 pomarańczy/drugą część dodać do sałatki/
- szczypta ostrej papryki
- sól i pieprz do smaku
oraz dekoracyjna sałatka radicchio/ u mnie cykoria, Variegata di Castelfranco/
Wykonanie: -Wycisnąć sok z połówki pomarańczy i połączyć z oliwą, dodać sól i paprykę. Dokładnie wymieszać tworząc jednolitą emulsję. -Pomarańcze dokładnie obrać i pokroić w plastry. -Umyty, obrany koper pokroić w cienkie półkrążki. -Na półmisku /lub bezpośrednio na talerzykach/ ułożyć liście sałaty ,na nich plastry pomarańczy i kopru , a na wierzchu oliwki. -Bezpośrednio przed podaniem polać przygotowanym sosem i posypać świeżo zmielonym pieprzem