Przepis na bigos
Kiedyś bigos był obowiązkowym daniem na każdej uroczystości rodzinnej a teraz – mimo, że bardzo go lubię – robię tylko większą porcję na Święta i część zamrażam na później… i może dlatego smakuje mi jeszcze bardziej… Każdy ma swój własny przepis na bigos i każdemu jego bigos najbardziej smakuje. Tak też jest i ze mną. Cała tajemnica dobrego smaku wg mnie kryje się w przyprawach i długim gotowaniu. Raz dodaję więcej mięsa a raz mniej, raz dodaję różne rodzaje mięsa a raz tylko jeden gatunek… a czasami tylko grzyby i wtedy kapusta z grzybami też przecież smakuje. Oczywiście czym więcej rodzajów mięsa tym lepiej, ale nawet jak jest ich dużo a bigos nie gotował się wystarczająco długo to i tak bardziej przypomina smakiem kapustę z dodatkami a nie bigos.
Ja zawsze gotuję bigos trzy dni. Pierwszego 2-3 godziny a następne dni po 1-2 godzin. Zawsze na małym ogniu i zawsze od czasu do czasu mieszam, żeby się nie przypalił od spodu. Kiedyś dodawałam na koniec koncentrat ale teraz już go nie dodaję. Można też podlać bigos czerwonym winem ale niekoniecznie. Ponieważ my lubimy kwaśny bigos, to nie przepłukuję kapusty wodą i też nie mieszam jej z ugotowaną białą kapustą. Jeśli chodzi o kaloryczność, to dla mnie bigos nie jest bigosem jeśli jest z np. kurczakiem czy jakimiś innymi dietetycznymi dziwactwami… Wolę zjeść mniej i rzadziej prawdziwego bigosu niż jakieś jego podróbki. Jak ktoś lubi inaczej, to mi to zupełnie nie przeszkadza, ale nie lubię jak mi się mówi, że powinien to być bigos dietetyczny… dietetyczna to jest surówka! Bigos ma być pyszny…
Przepis na bigos – składniki:- 3 kg kapusty kiszonej
- ok. 1,5 kg wieprzowiny (np. karkówka, ale nie schab)
- ok. 0,5 kg kiełbasy (najlepiej jałowcowej)
- ok. 0,5 kg boczku wędzonego
- 3-4 cebule
- garść suszonych grzybów
- ok. 15 śliwek suszonych
- sól, ziarnka pieprzu, ziele angielskie, papryka, majeranek, owoce jałowca, nasiona kminu
- oliwa
1. Kapustę przełożyć do dużego garnka, podlać wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, garść majeranku (dodać go dużo bo majeranek znacznie podnosi walory smakowe i pomaga też w trawieniu), nasiona kminu, ziarna pieprzu, paprykę i sól. Gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
2. Grzyby (opłukane i namoczone dzień wcześniej) gotować około godziny w tej samej wodzie, w której się moczyły, po czym grzyby wyjąć a wodę zostawić do podlania kapusty. Można grzyby już przestudzone pokroić (ale ja wolę jak są całe) i dodać do kapusty.
3. Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Posypać solą, pieprzem i majerankiem i obsmażyć na małej ilości oliwy. Dodać do kapusty.
4. Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć i dodać do kapusty.
5. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć i dodać do kapusty.
6. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić i dodać do kapusty.
7. Dodać śliwki i całość gotować min. 2 godziny, w razie potrzeby podlewać wodą od ugotowanych grzybów ale trzeba pamiętać, żeby nie wlewać za dużo bo bigos nie może być za rzadki i trzeba pamiętać, żeby nie wlewać całej wody, bo osad na spodzie może zawierać piasek.
8. Gotowanie powtarzać przez 2 kolejne dni po ok. godziny.
Smacznego