Szparagi z łososiem wędzonym na przystawkę podałam kiedyś na rocznicę ślubu. Z przepysznym sosem musztardowo - miodowym była hitem wieczoru. Powtarzam ją dość często w sezonie letnim. Mówię Wam - niebo w gębie:-)
Jedna z moich ulubionych zup sezonowych to krem z pieczonych pomidorów. Robię ją tylko latem bo wtedy pomidory smakują najlepiej. Jest bardzo szybka do zrobienia jak to zwykle bywa z kremami, trzeba tylko wcześniej upiec pomidory. Ja zazwyczaj wrzucam je do piekarnika, gdy piecze się jakieś mięso lub chleb.
Sezon na bób trwa krótko, od końca czerwca do końca sierpnia. Najsmaczniejsze są młode nasiona, na które sezon właśnie się rozpoczął.Nasiona bobu mają wiele wartości odżywczych i zdrowotnych.
Szaszłyki z mięsa mielonego, to świetna alternatywa dla tradycyjnych szaszłyków z kawałków mięsa lub grillowanej kiełbasy. Smakują wyśmienicie, a podane z zaproponowanych sosem jogurtowym z dodatkiem tahini, to rewelacja!
Pieczone ziemniaczki to coś, co kochają absolutnie wszyscy. Tak mi się przynajmniej wydaje;)
O ile ktoś może nie przepadać za samymi ziemniakami, to już takie z piekarnika zjada z przyjemnością. Przynajmniej ja zaliczam się do tej grupy osób;)
Klopsiki szwedzkie to bardzo proste danie, chociaż wymaga użycia dość dużej ilości aromatycznych przypraw. Warto jednak to zrobić, bo dzięki temu klopsiki zyskują naprawdę głęboki i niecodzienny smak.
Powoli zbliża się sezon na cukinię, już można dostać piękne egzemplarze w dość dobrej cenie. Uwielbiamy to warzywo i przygotowujemy na różne sposoby. Dzisiaj pokażę przepis na cukinię faszerowaną mięsem, ryżem i warzywami, z dodatkiem sosu pomidorowego, zapieczoną z serem. Wygląda pięknie, kolorowo!
Młody bób w pomidorach z oliwą z oliwek, miętą, natką i bazylią. Podałam z ryżem naturalnym, choć doskonała będzie grzanka z bagietką posmarowaną oliwą i czosnkiem.
Przed Wami mój ulubiony przepis na klasyk klasyków, czyli kruchutką, maślaną tartę ze śmietankowym obłoczkiem w postaci budyniu i orzeźwiającym, truskawkowym wykończeniem.
Dziś mam dla Was propozycję bardzo szybkiego, a zarazem pysznego ciacha, w którym główną rolę gra genialny w smaku mus robiony ze świeżutkich truskawek.
Lekki i puszysty jak pianka!
Jest idealną propozycją dla niezapowiedzianych gości!
Spód to biszkoptowe ciasteczka zwane również „kocie języczki”, które równie dobrze możemy zamienić na biszkopt lub kruche ciastka herbaciane.
Sam mus robi się w mgnieniu oka!
Górną warstwę można wykończyć na kilka sposobów: polać słodkim lukrem, obsypać pudrem, oblać białą czekoladą lub udekorować świeżymi owocami.
Deser bezowy z truskawkami i wegańsą kokosową bitą śmietaną ! Idealny na upały 🙂
Kto nie lubi takich deserów? Pyszne, lekkie i słodkie, choć truskawki trochę przełamują tutaj tą słodycz 😀 Deser jest w 100 % wegański a bezy zrobiłam z aquafaby.
Ostatnio tyle osób zachwalało pastę jajeczną z awokado, że musiałam spróbować i ja.
Muszę przyznać, że zasłużenie zbiera ona tyle pochwał. Jest pyszna.
Taką pastą posmarowałam tortille i zwinęłam w roladki, bardzo nam smakowały.
Myślę, że tej zupy nie trzeba specjalnie przedstawiać 🙂 Jest to zdecydowanie jedna z moich ulubionych wiosenno-letnich zup w postaci i na ciepło i na zimno! Najczęściej robię ją w wersji z mlekiem kokosowym 😉 Pokochałam to połączenie słodkich buraczków i kokosa ! Jeśli jeszcze nie próbowaliście to gorąco polecam !
Największe kombinatorstwo (i sukces!) to przygotowanie deseru, który smakuje Latoroślom, a Ty masz świadomość, że całkiem sporo w nim dobrych dla nich rzeczy. Taki właśnie jest budyń jaglany, ugotowany (opcjonalnie) na naturalnie słodkim mleku roślinnym, z kwaskowatymi malinami w środku i delikatną nutką wanilii. Zdrowy deser w sam raz na upalny dzień!