Łatwe ciasto ucierane z jabłkami

 

Zdjęcie - Łatwe ciasto ucierane z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Dziś przepis na uniwersalne, szybkie i najlepsze ciasto ucierane. Ten przepis jest dlatego uniwersalny, ponieważ traktuję go jako bazę do różnych wypieków. Ciasto to mogłabym śmiało nazwać całorocznym ciastem z owocami, ponieważ robię je przez cały rok, zmieniając dowolnie owoce na takie, które akurat są dostępne na straganach. Truskawki, rabarbar, wiśnie, śliwki, jagody, jabłka ...

Z tego samego przepisu robię zwykłą babkę w formie z kominkiem lub w keksówce, lub babkę marmurkową, dodając do 1/3 porcji ciasta 2-3 łyżki kakao.

Gdy z kolei zmniejszę proporcje o połowę, otrzymuję babeczki cupcakes.

Zapraszam na uniwersalne ciasto :)

Łatwe ciasto ucierane z jabłkami

Prostokątna forma

200 g cukru

200 g miękkiego masła

200 g mąki krupczatki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

6 jajek (żółtka i białka osobno)

1,5 łyżeczki esencji waniliowej

około 500g jabłek (waga bez skórek i nasion)

Piekarnik nagrzać do 175°C.

Małe jabłka pokroić na ósemki, a duże na jeszcze mniejsze kawałki.

Masło ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, po każdym dobrze ubić. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować krótko, tylko do połączenia składników.

Pianę ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do ciasta i bardzo delikatnie wymieszać łyżką.

Formę wysmarować masłem i wysypać mąką. Wlać ciasto i ułożyć na nim kawałki jabłek.

Piec 45-55 min.

Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.

Zdjęcie - Łatwe ciasto ucierane z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów

Podobne przepisy