Łatwe ciasto ucierane z jabłkami
Dziś przepis na uniwersalne, szybkie i najlepsze ciasto ucierane. Ten przepis jest dlatego uniwersalny, ponieważ traktuję go jako bazę do różnych wypieków. Ciasto to mogłabym śmiało nazwać całorocznym ciastem z owocami, ponieważ robię je przez cały rok, zmieniając dowolnie owoce na takie, które akurat są dostępne na straganach. Truskawki, rabarbar, wiśnie, śliwki, jagody, jabłka ...
Z tego samego przepisu robię zwykłą babkę w formie z kominkiem lub w keksówce, lub babkę marmurkową, dodając do 1/3 porcji ciasta 2-3 łyżki kakao.
Gdy z kolei zmniejszę proporcje o połowę, otrzymuję babeczki cupcakes.
Zapraszam na uniwersalne ciasto :)
Łatwe ciasto ucierane z jabłkami
Prostokątna forma
200 g cukru
200 g miękkiego masła
200 g mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 jajek (żółtka i białka osobno)
1,5 łyżeczki esencji waniliowej
około 500g jabłek (waga bez skórek i nasion)
Piekarnik nagrzać do 175°C.
Małe jabłka pokroić na ósemki, a duże na jeszcze mniejsze kawałki.
Masło ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, po każdym dobrze ubić. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować krótko, tylko do połączenia składników.
Pianę ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do ciasta i bardzo delikatnie wymieszać łyżką.
Formę wysmarować masłem i wysypać mąką. Wlać ciasto i ułożyć na nim kawałki jabłek.
Piec 45-55 min.
Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.