Buraczki zasmażane

Buraczki zasmażane

 

Zdjęcie - Buraczki zasmażane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Takie buraczki, to obok marchewki z groszkiem, prawdziwie babciny dodatek do obiadu. W dobie dzisiejszych sałat z vinegretem, czy kalafiora gotowanego na parze, to bez wątpienia jarzynka retro.

Oprócz buraczków marynowanych mojej Mamy, te zasmażane z cebulką i jabłkiem stanowią doskonały dodatek obiadowy.

Buraczki mają wyraźny smak cebuli duszonej na maśle, dodaję też trochę startego jabłka, cukru i soku z cytryny dla równowagi. Całość posypuję odrobiną mąki i zagotowuję.

Doskonałe do kotletów i duszonych mięs. Pasują do kaszy i ziemniaków.

 

Buraczki zasmażane 4 porcje

 

4 średnie buraki (zwykłych lub lepiej - podłużnych, są bardziej słodkie)

0,5 szkl. wody

2 łyżki oleju

1 łyżka masła

1 cebula

1 jabłko

2 łyżki soku z cytryny

sól do smaku

0,5 łyżeczki cukru

0,5 łyżeczki mąki

Buraki umyć, każdy zawinąć osobno w folię aluminiową i upiec w piekarniku nagrzanym do 180°C. Piec 50-60 minut.

Wystudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulę drobno posiekać i usmażyć na oleju z masłem aż zacznie się rumienić. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Dodać do zrumienionej cebuli. Dodać również buraczki, sól, cukier i sok z cytryny. Posypać mąką i zagotować mieszając.

 

Kategorie przepisów