Maślane ciasto ucierane z jabłkami
Zauważyłam, że w nazwach przepisów najczęściej używam dwóch zwrotów “maślane”, “szybkie” (ewentualnie “ekspresowe”), bo takie ciasta są najlepsze, prawda? Nikt nie lubi stać długo “przy garach”, a wilgotne, pachnące masłem ciasta lubimy przecież najbardziej!
Dziś ciasto dość klasyczne, ucierane (takie, po którym wręcz TRZEBA oblizać łopatki miksera) przygotowane z dodatkiem jabłek. Ciasto aromatyzowałam wanilią, ale możecie wierzch posypać dodatkowo cynamonem, a jabłka zastąpić np. gruszkami. I od razu mamy drugą wersję, także idealną do popołudniowej kawy.
Zapraszam więc Was serdecznie do wypróbowania tej wersji szarlotki, ja na pewno do tego przepisu jeszcze nie raz wrócę, bo nie ma to jak kawałek dobrego ciasta z jabłkami!
Ciasto upiekłam w foremce ok.20 x 30 cm.
Składniki:- jabłka - 3 duże sztuki
- mąka pszenna - 2 i 1/4 szklanki
- cukier - 1 i 1/2 szklanki
- masło - 60 g, miękkie
- olej roślinny - 1/3 szklanki
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- naturalna esencja waniliowa - 1 łyżeczka
- jajko - 4 szt
- mleko - 1/4 szklanki
- sól - 1/4 łyżeczki
Jabłka obierz, oczyść i pokrój w kostkę (o boku ok.2 cm)- możesz skropić je sokiem z cytryny, aby nie zbrązowiały.
W misie miksera ubij miękkie masło z cukrem na puszystą masę. Dodaj olej i esencję waniliową.
Ciągle miksując, wbijaj po jednym jajku.
Dodaj suche składniki: sól, mąkę, proszek do pieczenia. Połącz, a następnie (ciągle miksując) wolnym strumieniem wlej mleko.
Surowe ciasto przełóż do foremki wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. na wierzchu rozłóż równomiernie jabłka.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 45 minut. Przed podaniem ostudź, możesz oprószyć cukrem pudrem.
***
A może masz ochotę na KORZENNE CIASTO Z JABŁKAMI? Przepis znajdziesz TUTAJ.