Fasolka szparagowa z mielonym mięsem

Fasolka szparagowa  z mielonym mięsem

Zdjęcie - Fasolka szparagowa  z mielonym mięsem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kto lubi fasolkę szparagową ręka w górę? :-) A kto lubi sos bolognese? A tu macie połączenie i zamiast makaronu jest fasolka z sosem bolognese. Zobaczyłam ją po raz pierwszy u Berniki (klik). Tak za mną chodziła, że w końcu jest i dzielę się z Wami przepisem, bo jest to fajna alternatywa obiadu. Latem bardzo na czasie. Zachęcam:-)
Zdjęcie - Fasolka szparagowa  z mielonym mięsem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • 500 g fasolki żółtej szparagowej,
  • 300 - 500 g mięsa mielonego (indyczego lub wołowego),
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • puszka pomidorów krojonych z zalewą lub 250 ml passaty pomidorowej,
  • oregano suszone do smaku,
  • bazylia świeża lub suszona,
  • majeranek,
  • sól, pieprz, cukier,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • papryka słodka i ostra,

Przygotowanie:
Fasolkę szparagową obrać odcinając końcówki,umyć i włożyć do gotującej się wody z solą i cukrem. Gotować, ale ostrożnie, aby nie rozgotować (al dente). Odcedzić. Na patelni rozgrzać olej dodać mięso mielone, czosnek, doprawić solą i pieprzem, smażyć ok 5 minut. Gdy mięso się podsmaży wlać pomidory lub passatę, wymieszać, dodać pozostałe przyprawy: oregano, bazylię, majeranek i ewentualnie odrobinę cukru. Doprawić słodką i ostrą papryką. Podlać wodą w razie potrzeby, gdy sos jest zbyt gęsty. Na koniec połączyć fasolkę z sosem. Podawać.
Zdjęcie - Fasolka szparagowa  z mielonym mięsem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów