Fasolka szparagowa z mielonym mięsem
Kto lubi fasolkę szparagową ręka w górę? :-) A kto lubi sos bolognese? A tu macie połączenie i zamiast makaronu jest fasolka z sosem bolognese. Zobaczyłam ją po raz pierwszy u Berniki (klik). Tak za mną chodziła, że w końcu jest i dzielę się z Wami przepisem, bo jest to fajna alternatywa obiadu. Latem bardzo na czasie. Zachęcam:-)
Składniki:
- 500 g fasolki żółtej szparagowej,
- 300 - 500 g mięsa mielonego (indyczego lub wołowego),
- 1 duży ząbek czosnku,
- puszka pomidorów krojonych z zalewą lub 250 ml passaty pomidorowej,
- oregano suszone do smaku,
- bazylia świeża lub suszona,
- majeranek,
- sól, pieprz, cukier,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- papryka słodka i ostra,
Przygotowanie:
Fasolkę szparagową obrać odcinając końcówki,umyć i włożyć do gotującej się wody z solą i cukrem. Gotować, ale ostrożnie, aby nie rozgotować (al dente). Odcedzić. Na patelni rozgrzać olej dodać mięso mielone, czosnek, doprawić solą i pieprzem, smażyć ok 5 minut. Gdy mięso się podsmaży wlać pomidory lub passatę, wymieszać, dodać pozostałe przyprawy: oregano, bazylię, majeranek i ewentualnie odrobinę cukru. Doprawić słodką i ostrą papryką. Podlać wodą w razie potrzeby, gdy sos jest zbyt gęsty. Na koniec połączyć fasolkę z sosem. Podawać.