Cukinia faszerowana mięsem i kuskusem


Kolejna propozycja na wykorzystanie cukinii do obiadu to po prostu ją nafaszerować :) Zwykle napełniałam ją mięsem z dodatkiem np. papryki i pieczarek. Tym razem zamiast innych warzyw dodałam kuskus i większą ilość pomidorów w postaci koncentratu. Do tego cebulka, czosnek, natka pietruszki, ser i przyprawy. Tanio, prosto, a wyszło bardzo smacznie :)

Zdjęcie - Cukinia faszerowana mięsem i kuskusem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 2 duże porcje:
  • 1 duża zielona cukinia
  • ok. 500 g mięsa mielonego z szynki
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ok. 1/2 szklanki suchej kaszy kuskus
  • 4-5 pełnych łyżek koncentratu pomidorowego
  • 3-4 pełne łyżki pikantnego keczupu
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • pieprz, słodka papryka mielona, ostra papryka mielona, zioła prowansalskie
  • spory pęczek natki pietruszki
  • 2 duże plasterki żółtego sera


Cukinię dokładnie umyć, odkroić twarde końcówki i przekroić wzdłuż na pół. Za pomocą łyżki wydrążyć środek z obu połówek i posypać je delikatnie w środku solą. Odstawić.
Mięso usmażyć na rozgrzanym oleju, dodać obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kaszę kuskus przygotować wg instrukcji na opakowaniu (czyli ok. 1/2 szklanki suchej kaszy zalać ok. 3/4 szklanki gorącej wody, dodać trochę soli, łyżkę oliwy, wymieszać i odstawić do napęcznienia). Gotową kaszę wrzucić na patelnię, dodać koncentrat, keczup, sos sojowy, przyprawy i na koniec posiekaną natkę pietruszki, wymieszać.
Z cukinii wylać zebraną wodę, dokładnie wytrzeć ją papierowym ręcznikiem, a następnie napełnić farszem lekko przyklepując i tworząc małą górkę. Cukinię piec w naczyniu żaroodpornym z odrobiną wody na dnie, w temperaturze 190 stopni przez ok. 25-30 minut. Po tym czasie na wierzchu rozłożyć ser i podpiec jeszcze 2-3 minuty, żeby ser się rozpuścił. Podawać na ciepło.


Zdjęcie - Cukinia faszerowana mięsem i kuskusem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Cukinia faszerowana mięsem, ryżem i warzywami

Cukinia faszerowana mięsem, ry…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

“Sałatka caprese” z cukinią na ciepło
1

“Sałatka caprese” z cukinią na…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Makaron ze szparagami, cukinią i mascarpone
2

Makaron ze szparagami, cukinią…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sałatka z grillowaną cukinią i fetą
2

Sałatka z grillowaną cukinią i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Makaron w cukiniowo-serowym sosie z brokułami

Makaron w cukiniowo-serowym so…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Złociste placki z cukinii i sera
4

Złociste placki z cukinii i se…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Parmezanowe placuszki z cukinii
3

Parmezanowe placuszki z cukini…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Chlebek cukiniowy
2

Chlebek cukiniowy

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Wytrawne babeczki z cukinią
3

Wytrawne babeczki z cukinią

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Cukinia faszerowana po meksykańsku
2

Cukinia faszerowana po meksyka…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Kaszotto z bakłażanem, cukinią i papryką
1

Kaszotto z bakłażanem, cukinią…

Beti Beti
kruche babeczki

Cukinia marynowana w musztardzie na szybko
1

Cukinia marynowana w musztardz…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy