Cukinia faszerowana mięsem i kuskusem
Kolejna propozycja na wykorzystanie cukinii do obiadu to po prostu ją nafaszerować :) Zwykle napełniałam ją mięsem z dodatkiem np. papryki i pieczarek. Tym razem zamiast innych warzyw dodałam kuskus i większą ilość pomidorów w postaci koncentratu. Do tego cebulka, czosnek, natka pietruszki, ser i przyprawy. Tanio, prosto, a wyszło bardzo smacznie :)
Składniki na 2 duże porcje:
- 1 duża zielona cukinia
- ok. 500 g mięsa mielonego z szynki
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- ok. 1/2 szklanki suchej kaszy kuskus
- 4-5 pełnych łyżek koncentratu pomidorowego
- 3-4 pełne łyżki pikantnego keczupu
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- pieprz, słodka papryka mielona, ostra papryka mielona, zioła prowansalskie
- spory pęczek natki pietruszki
- 2 duże plasterki żółtego sera
Cukinię dokładnie umyć, odkroić twarde końcówki i przekroić wzdłuż na pół. Za pomocą łyżki wydrążyć środek z obu połówek i posypać je delikatnie w środku solą. Odstawić.
Mięso usmażyć na rozgrzanym oleju, dodać obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kaszę kuskus przygotować wg instrukcji na opakowaniu (czyli ok. 1/2 szklanki suchej kaszy zalać ok. 3/4 szklanki gorącej wody, dodać trochę soli, łyżkę oliwy, wymieszać i odstawić do napęcznienia). Gotową kaszę wrzucić na patelnię, dodać koncentrat, keczup, sos sojowy, przyprawy i na koniec posiekaną natkę pietruszki, wymieszać.
Z cukinii wylać zebraną wodę, dokładnie wytrzeć ją papierowym ręcznikiem, a następnie napełnić farszem lekko przyklepując i tworząc małą górkę. Cukinię piec w naczyniu żaroodpornym z odrobiną wody na dnie, w temperaturze 190 stopni przez ok. 25-30 minut. Po tym czasie na wierzchu rozłożyć ser i podpiec jeszcze 2-3 minuty, żeby ser się rozpuścił. Podawać na ciepło.