Cukinia faszerowana mięsem i kuskusem


Kolejna propozycja na wykorzystanie cukinii do obiadu to po prostu ją nafaszerować :) Zwykle napełniałam ją mięsem z dodatkiem np. papryki i pieczarek. Tym razem zamiast innych warzyw dodałam kuskus i większą ilość pomidorów w postaci koncentratu. Do tego cebulka, czosnek, natka pietruszki, ser i przyprawy. Tanio, prosto, a wyszło bardzo smacznie :)

Zdjęcie - Cukinia faszerowana mięsem i kuskusem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 2 duże porcje:
  • 1 duża zielona cukinia
  • ok. 500 g mięsa mielonego z szynki
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ok. 1/2 szklanki suchej kaszy kuskus
  • 4-5 pełnych łyżek koncentratu pomidorowego
  • 3-4 pełne łyżki pikantnego keczupu
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • pieprz, słodka papryka mielona, ostra papryka mielona, zioła prowansalskie
  • spory pęczek natki pietruszki
  • 2 duże plasterki żółtego sera


Cukinię dokładnie umyć, odkroić twarde końcówki i przekroić wzdłuż na pół. Za pomocą łyżki wydrążyć środek z obu połówek i posypać je delikatnie w środku solą. Odstawić.
Mięso usmażyć na rozgrzanym oleju, dodać obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kaszę kuskus przygotować wg instrukcji na opakowaniu (czyli ok. 1/2 szklanki suchej kaszy zalać ok. 3/4 szklanki gorącej wody, dodać trochę soli, łyżkę oliwy, wymieszać i odstawić do napęcznienia). Gotową kaszę wrzucić na patelnię, dodać koncentrat, keczup, sos sojowy, przyprawy i na koniec posiekaną natkę pietruszki, wymieszać.
Z cukinii wylać zebraną wodę, dokładnie wytrzeć ją papierowym ręcznikiem, a następnie napełnić farszem lekko przyklepując i tworząc małą górkę. Cukinię piec w naczyniu żaroodpornym z odrobiną wody na dnie, w temperaturze 190 stopni przez ok. 25-30 minut. Po tym czasie na wierzchu rozłożyć ser i podpiec jeszcze 2-3 minuty, żeby ser się rozpuścił. Podawać na ciepło.


Zdjęcie - Cukinia faszerowana mięsem i kuskusem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Bakłażan zapiekany w sosie pomidorowym z fetą
1

Bakłażan zapiekany w sosie pom…

Beti Beti
kruche babeczki

Brownie z batatów (bez pieczenia)

Brownie z batatów (bez pieczen…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Zalewajka

Zalewajka

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Surówka z selera korzeniowego i gruszki z chrzanem

Surówka z selera korzeniowego…

figmara figmara
figowe smaki

Sałatka z ciecierzycy i ogórka
1

Sałatka z ciecierzycy i ogórka

figmara figmara
figowe smaki

Naleśniki zapiekane z łososiem, szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami

Naleśniki zapiekane z łososiem…

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Kremowa polenta z miodem i prażonymi orzechami
1

Kremowa polenta z miodem i pra…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kaszotto z bakłażanem, cukinią i papryką
1

Kaszotto z bakłażanem, cukinią…

Beti Beti
kruche babeczki

Jaglanka z egzotycznymi owocami
1

Jaglanka z egzotycznymi owocam…

food² food²
Food Square

Kasza z boczkiem i cukinią
2

Kasza z boczkiem i cukinią

Patrycja Patrycja
Simply Food

Sałatka z kaszy quinoa z pomidorami i awokado
1

Sałatka z kaszy quinoa z pomid…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pęczak z soczewicą, fasolką szparagową i fetą
1

Pęczak z soczewicą, fasolką sz…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy