Tabbouleh

Tabbouleh
Libańska sałatka tabbouleh to świetna propozycja na letni posiłek
np. lunch do pracy czy dodatek do dań z grilla.
Duża ilość mięty i natki pietruszki, orzeźwiający sok z cytryny
sprawiają, że tabbouleh jest idealnym posiłkiem na panujące upały.
Należy pamiętać, żeby nie przesadzić z ilością kaszy.
Tabbouleh to nie kasza z dodatkiem warzyw,
to właśnie kasza stanowi tutaj dodatek.
Główną rolę odgrywa duża ilość natki pietruszki, mięty,
pomidora i ogórka, okraszone kwaśnym sokiem z cytryny.

Zdjęcie - Tabbouleh - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
1 duży pęczek natki pietruszki,
3 gałązki mięty,
2 pomidory,
1/2 ogórka,
1/2 szklanki kaszy bulgur lub kuskus,
1 mała cebula,
2 łyżki oliwy,
sok z połowy cytryny,
sól, pieprz do smaku.

Zdjęcie - Tabbouleh - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kaszę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, wystudzić.
Pomidory, ogórka i cebulę pokroić w drobną kostkę.
Natkę pietruszki i miętę drobno posiekać.
Sok z cytryny wymieszać z oliwą, dodać sól i pieprz.
Do miski przełożyć kaszę, warzywa i zioła.
Polać przygotowanym sosem, wymieszać i można cieszyć się
wspaniałym smakiem i aromatem.
Smacznego!

Kategorie przepisów