Muffiny na kefirze z jagodami
Dzień dobry :-) Dawno u nas nie było muffinek, córka się już domagała. W sumie to miało być ciasto, ale robiłam dżem i czasu mi też zabrakło, a jak wszyscy wiemy te babeczki robi się ekspresowo. Tym razem zrobiłam na kefirze z borówką. Wyszły super, pulchne i smaczne. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)
Składniki na około 10-12 sztuk:
- 250 g mąki pszennej typ 450
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120 g cukru trzcinowego
- 1 jajko L
- 250 g kefiru
- 100 ml oleju rzepakowego
- cukier puder do posypania
- jagody
1. Do jednej miski dajemy składniki suche i mieszamy, do drugiej dajemy składniki mokre i również mieszamy.
2. Do składników mokrych wsypujemy suche i mieszamy najlepiej rózgą.
3. Jagody myjemy, najlepiej pod ciepłą wodą, odsączamy i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy.
4. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Do papilotek nakładamy ciasto tak do wysokości 3/4, wkładamy do piekarnika i pieczemy na funkcji góra - dół do momentu, aż babeczki ładnie się nam zarumienią. U mnie około 12-15 minut.
5. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :-)