Proste placuszki szpinakowe z kokosem i malinami – bez mąki, bez glutenu, bez laktozy
Placki nigdy mi się nie znudzą. Na słodko, na wytrawnie, a najbardziej lubię te z malinami, które idealnie wpasowują się w letni klimat. Świetnie pasują do kawy, a na dodatek są zdrowe – przemycam w nich sporo warzyw, nie zawierają klasycznej mąki, więc są niskowęglowodanowe, a słodzone jedynie bananem. Oto przepis na proste placuszki szpinakowe z kokosem i malinami.
Placki bez mąki i bez cukru – bezglutenowe
Te placuszki nie zawierają w swoim składzie mąki, a tylko tę kokosową – dzięki temu są niskowęglowodanowe i nadadzą się na dietach paleo, keto czy SCD. Można je również przygotować w wersji wegańskiej – zamieniając jajka glutkiem z siemienia lnianego lub nasion chia. Dla mnie mają one idealną słodkość, zwłaszcza, jeżeli banan jest mocno dojrzały – jeżeli jednak potrzebujecie, możecie je dosłodzić, polewając po ich upieczeniu syropem klonowym.
Placki zawierają w sobie szpinak i cukinię, dzięki czemu są świetnym sposobem na przemycenie warzyw jarzynowym niejadkom ? A ich smaku naprawdę nie czuć, bo fajnie komponują się z kokosem i bananem. Na dodatek dzięki nim uzyskujemy super zielony kolor. Do placuszków polecam pyszne maliny, które świetnie przełamują ciężkie ciasto kokosowe.
Proste placuszki szpinakowe z kokosem i malinami
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 2
Składniki na placuszki:
- ½ banana
- 2 jajka
- 15 listków świeżego szpinaku
- ¼ szklanki cukinii startej na tarce
- ½ szklanki mąki kokosowej
- ¼ szklanki wiórków kokosowych
- 1 łyżka mąki konopnej (opcjonalnie)
- 1 łyżka oleju kokosowego
Składniki na dodatki:
- 100 g malin
- surowe kakao
- syrop klonowy lub miód (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Banana rozgniatamy widelcem i miksujemy z pozostałymi składnikami. Smażymy na suchej patelni małe placuszki, po około 2 minuty z każdej strony.
- Podajemy z malinami – połowę możemy lekko podgrzać, aby uzyskać konsystencję sosu. Posypujemy surowym kakao lub innymi ulubionymi dodatkami. W razie potrzeby polewamy syropem klonowym lub miodem.
Smacznego!
A jeżeli macie jeszcze więcej ochoty na placuszki to na blogu jest ich całkiem sporo! Spróbujcie np. tych paleo placków migdałowo – kokosowych, placuszków orkiszowych z nektarynkami albo placuszków gryczanych z musem rabarbarowym.