Proste placuszki szpinakowe z kokosem i malinami – bez mąki, bez glutenu, bez laktozy

Proste placuszki szpinakowe z kokosem i malinami – bez mąki, bez glutenu, bez laktozy

 

Placki nigdy mi się nie znudzą. Na słodko, na wytrawnie, a najbardziej lubię te z malinami, które idealnie wpasowują się w letni klimat. Świetnie pasują do kawy, a na dodatek są zdrowe – przemycam w nich sporo warzyw, nie zawierają klasycznej mąki, więc są niskowęglowodanowe, a słodzone jedynie bananem. Oto przepis na proste placuszki szpinakowe z kokosem i malinami.

Zdjęcie - Proste placuszki szpinakowe z kokosem i malinami – bez mąki, bez glutenu, bez laktozy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPlacki bez mąki i bez cukru – bezglutenowe

Te placuszki nie zawierają w swoim składzie mąki, a tylko tę kokosową – dzięki temu są niskowęglowodanowe i nadadzą się na dietach paleo, keto czy SCD. Można je również przygotować w wersji wegańskiej – zamieniając jajka glutkiem z siemienia lnianego lub nasion chia. Dla mnie mają one idealną słodkość, zwłaszcza, jeżeli banan jest mocno dojrzały – jeżeli jednak potrzebujecie, możecie je dosłodzić, polewając po ich upieczeniu syropem klonowym.

Placki zawierają w sobie szpinak i cukinię, dzięki czemu są świetnym sposobem na przemycenie warzyw jarzynowym niejadkom ? A ich smaku naprawdę nie czuć, bo fajnie komponują się z kokosem i bananem. Na dodatek dzięki nim uzyskujemy super zielony kolor. Do placuszków polecam pyszne maliny, które świetnie przełamują ciężkie ciasto kokosowe.

Zdjęcie - Proste placuszki szpinakowe z kokosem i malinami – bez mąki, bez glutenu, bez laktozy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiProste placuszki szpinakowe z kokosem i malinami

Czas przygotowania: 15 minut

Liczba porcji: 2

Składniki na placuszki:

  • ½ banana
  • 2 jajka
  • 15 listków świeżego szpinaku
  • ¼ szklanki cukinii startej na tarce
  • ½ szklanki mąki kokosowej
  • ¼ szklanki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka mąki konopnej (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Składniki na dodatki:

  • 100 g malin
  • surowe kakao
  • syrop klonowy lub miód (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Banana rozgniatamy widelcem i miksujemy z pozostałymi składnikami. Smażymy na suchej patelni małe placuszki, po około 2 minuty z każdej strony.
  • Podajemy z malinami – połowę możemy lekko podgrzać, aby uzyskać konsystencję sosu. Posypujemy surowym kakao lub innymi ulubionymi dodatkami. W razie potrzeby polewamy syropem klonowym lub miodem.

Smacznego!

A jeżeli macie jeszcze więcej ochoty na placuszki to na blogu jest ich całkiem sporo! Spróbujcie np. tych paleo placków migdałowo – kokosowych, placuszków orkiszowych z nektarynkami albo placuszków gryczanych z musem rabarbarowym.

Kategorie przepisów