Filet z kurczaka z curry, migdałami, mozzarellą i natką pietruszki
Dzień dobry :-) Też u Was dalej tak cieplutko? U nas bardzo uff ;-) Wczoraj byliśmy na basenie i słoneczko troszkę nas podpiekło. Dziś jeszcze dodatkowe gorąco. Jeśli nie macie pomysłu na obiad, to polecam Wam filety z kurczaka zapieczone z migdałami, curry, płatkami migdałów i natką pietruszki. Do tego u nas był ryż i surówka. Tak na szybko :-) Całość smakuje super, curry dodaje trochę ostrości, migdały są chrupiące, jest pysznie :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)
Składniki dla 4 osób:
- 2 większe filety z kurczaka
- 20 g płatków migdałów
- 1/2 łyżeczki curry
- pół pęczka natki pietruszki
- 2-3 łyżki startej mozzarelli
- sól
- pieprz
- 3-4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
1. Filety myjemy, osuszamy ręcznikiem i przekrawamy w poziomie na cieńsze kawałki. Jak filety są grube, to możemy przekroić na 3 części lub trochę rozbić, ja tak zrobiłam. Filety układamy obok siebie w naczyniu żaroodpornym.
2. Do miseczki dajemy olej lub oliwę, posiekaną natkę pietruszki, curry, płatki migdałów, mozzarellę, sól i pieprz. Wszystko mieszamy. Łyżką wykładamy na filety.
3. Całość zapiekamy w 200 stopniach przez około 20-25 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami :-)
Smacznego :-)