Leczo z fasolką szparagową, papryką, cukinią i kiełbasą
Dzień dobry :-) Dziś u nas pochmurno, ale może być, troszkę oddechy się przyda :-) Jeśli nie macie pomysłu na obiad to polecam Wam leczo z fasolką szparagową. Tak sobie próbujemy z różnymi dodatkami, było już z marchewką i polecam, bo naprawdę dobre, teraz fasolka, bo kupiłam z myślą, że będzie jako dodatek do mięsa, ale chłopakom zamarzyło się leczo, a fasolka już za długo by nie poleżała. U mnie porcja na dwa dni dla 3 osób, więc jeśli chcecie mniej to musicie zmniejszyć ilość składników :-) Polecam i miłego dnia życzę :-)
Składniki:
- 2 laski dobrej jakościowo kiełbasy
- 2 papryki czerwone
- 2 papryki żółte
- 500 g fasolki szparagowej
- 2 cebule
- 2 większe cukinie
- 6-8 pomidorów
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
1. Kiełbasę obieramy z jelita, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do większego garnka, podsmażamy bez tłuszczu. Do kiełbasy dorzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Smażmy do momentu, aż kiełbasa ładnie się nam przyrumieni.
2. Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i podgotowujemy w osolonej wodzie. Jak będzie w miarę miękka to odcedzamy i dodajemy do warzyw i kiełbasy.
3. Paprykę myjemy, kroimy na większe kawałki, dorzucamy do kiełbasy i cebuli. Podsmażamy. Jak by nam przywierało, to możemy dolać trochę wody (około pół szklanki wystarczy).
4. Jak papryka nam zmięknie dodajemy pokrojoną również w większe kawałki cukinię i dusimy. Pamiętajmy o mieszaniu co jakiś czas.
5. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na większe kawałki. Jak cukinia nam zmięknie, to dorzucamy do garnka pomidory, oraz posiekaną natkę pietruszki.
6. Dusimy jeszcze chwilę, co jakiś czas mieszając, doprawiamy solą i pieprzem. Można dodać passatę, ja nie dodaję, bo jak są świeże pomidory, to wolę tak. Gotowe :-) Smacznego :-)