Ich oryginalny marmurkowy wzór bierze się z wolnego gotowania w wywarze z przyprawami. Jajka nabierają wtedy nietuzinkowego aromatu. Jedynym minusem jest mało apetyczna z wyglądu zielona obwódka wokół żółtka, ale coś za coś. Ten sposób to nie tylko fajny pomysł na uzyskanie intrygującego wyglądu, ale i wyjątkowego smaku.
Sos chrzanowy to jedna z naszych wielkanocnych tradycji. Wielu z nas nie wyobraża sobie tych świąt bez tego aromatycznego dodatku. Smakuje z nim sztuka mięsa, polska, dobra szynka, ale także jajka. Tych ostatnich na świątecznym stole zabraknąć nie powinno.
Pieczone ziemniaki to świetna przekąska lub dodatek do obiadu. Są mniej kaloryczną alternatywą dla miłośników frytek. Najlepiej smakują prosto z piekarnika podane z sosem śmietanowym. Chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku na pewno zadomowią się na stałe w Waszych kuchniach.
Dziś mam dla Was przepis na kolejne, szybkie ciasto bez pieczenia – napoleonkę na herbatnikach.
Kruche, chrupiące herbatniki przełożone waniliową, kremową masą smakują świetnie!
Są rewelacyjnym pomysłem do popołudniowej kawki.
Dziś klasyka klasyki wśród ciast: sernik z brzoskwiniami! :) Na kruchym spodzie, z prawdziwą wanilią i skórką cytrynową, przykryty kruszonką. Pycha! Idealna propozycja na zbliżajace się święta.
Dziś szybki przepis na sufleciki/muffiny jajeczne, które można z powodzeniem podać na świąteczne śniadanie. To takie fajne i nieoczywiste danie na ciepło. A jeśli nie na święta to myślę, że przepis doskonale sprawdzi się na weekendowe śniadanie gdy w kuchni można spędzić nieco więcej czasu niż w tygodniu.
Żurek to najbardziej tradycyjna zupa wielkanocna. Dlatego nie może jej zabraknąć na świątecznym stole. W zależności od regionu i tradycji domowych może być przygotowany na bazie bulionu warzywnego lub mięsnego. U mnie konieczny jest dodatek wędzonych żeberek, które nadają zupie pysznego aromatu.
Wieprzowina bardzo lubi dodatek owoców. Mój schab pieczony podałam z chutneyem z ananasa i uważam, że to naprawdę świetny dodatek. Pięknie się prezentuje i smakuje wprost wyśmienicie. Taka pieczeń idealnie nadaje się na świąteczny stół lub niedzielny obiad.
Dobra babka to podstawa na wielkanocnym stole także i u mnie. Bardzo lubię je piec w foremkach z kominem, oblewać lukrem lub czekoladą i dekorować. To takie proste, przyjemne ciasto, które zawsze wychodzi. Przepis na tę babkę piaskową wyczytałem w jednym z babcinych zeszytów z przepisami
Przy całym bogactwie mięs i wędlin proponuję pasztet wegeteriański z fasoli z dodatkiem gruszki i orzechów włoskich. Delikatny w smaku, a kremowa konsystencję przełamują chrupiące orzechy. To zdrowy i smaczny zamiennik tradycyjnego mięsnego.
Małymi kroczkami zbliżają się święta wielkanocne. Na moim świątecznym stole nie może zabraknąć chałki! Postanowiłam, że w tym roku upiekę ją na zaczynie drożdżowym poolish, aby miała piękne elastyczne dziurki.
Tradycyjna staropolska zupa wielkanocna czyli żurek. Jak sprawić by był doskonały? Przygotuj własny zakwas, to podstawa. Należy to zrobić dziś, najpóźniej jutro. To zupełnie proste. Kilka prostych składników i kilka minut pracy gwarantuje doskonały efekt.