Cytrynowa babka ucierana
Prosty i jednocześnie tradycyjny przepis na babkę cytrynową.
Kto nie zna jej smaku z dzieciństwa? Uwielbiałam ją!
Co prawda lada chwila Wielkanoc, ale może wśród Was są i tacy, którzy właśnie szukają jakiejś inspiracji? :-)
Ta prosta i jednocześnie pyszna propozycja, jeśli do teraz nie wiesz co upiec, wypróbuj ten przepis!
Cytrynowa babka ucierana
/ przepis rodzinny, składniki na 1 dużą babkę/
- 300 g mąki pszennej
- 50 g mąki krupczatki
- 280 g drobnego cukru
- 200 g miękkiego masła (Uwaga! To ważne- masło musi mieć temp.pokojową!)
- 5 jajek (o temp. pokojowej)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu cytrynowego
- 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej (można pominąć)
dodatkowo:
- cukier puder (do dekoracji)
Uwaga! Wszystkie składniki na babkę muszą mieć temp. pokojową!
Masło ucieram z cukrem na puszystą masę. Miksuję i wbijam po jednym jajku, stale miksując, w międzyczasie dolewam ekstrakt cytrynowy i miksuję.
Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję proszek do pieczenia i mieszam do połączenia się składników.
Mąkę z proszkiem stopniowo, łyżka po łyżce dodaję do maślano-jajecznej masy.
Gdy masa będzie już dokładnie zmiksowana na koniec dodaję jeszcze kandyzowaną skórkę cytrynową i znów mieszam, ale już tylko za pomocą łyżki.
Formę do babki (moja miała średnicę 22 cm) smaruję olejem i przekładam do niej surowe ciasto.
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C. i piekę w nim babkę bez termoobiegu przez ok. 50 minut.
Po upieczeniu pozostawiam ją jeszcze na 10 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie wyjmuję ją na kuchenną kratkę.
Po ok. 30-60 min. wyjmuję ją z formy.
Posypuję cukrem pudrem.
Smacznego!
Na zdjęciu moi ulubieńcy, czyli wielkanocna edycja kawy z warszawskiej Java Coffee, niebiański kubas ze złotym uszkiem od Malik Ceramik i świąteczna karta z królisiem od Mysi Ogonek.