Wielkanocna tarta cytrynowa
Wszyscy rodzinnie uwielbiamy tartę cytrynową. To wspaniałe połączenie słodyczy z cierpko-kwaśną nutą cytrusów jest wprost uzależniające.
Jasnożółty kolor tarty świetnie komponuje się z wiosennym, pastelowym nastrojem Świąt Wielkanocnych, szczególnie jeśli ozdobicie każdą porcję cukrowymi jajeczkami, albo (tak jak ja, trochę dla zabawy) żelkowymi jajkami sadzonymi :)
Tartę upiekłam w foremce ok. 25 x 25 cm i pokroiłam w kwadratowe porcje. Możecie jednak z powodzeniem użyć klasycznej okrągłej foremki o średnicy ok. 25 cm.
Składniki:
- Ciasto:
- mąka pszenna - 250 g
- cukier puder - 90 g
- maslo - 125 g, miękkie
- jajko - 1szt
- sól - duża szczypta
- Nadzienie:
- jajko - 3 szt
- śmietanka kremówka - 3/4 szklanki
- cukier - 3/4 szklanki
- sok z cytryny - 1/2 szklanki (świeżo wyciśnięty)
- skórka z cytryny - otarta z 1 owocu
- do zodoby - żelki- jajeczka, opcjonalnie
Ciasto: Masło i cukier zmiksuj krótko w robocie kuchennym (z ostrzami „s”), aby składniki tylko się połączyły. Wbij jajo i mieszaj przez 30 sekund. Wsyp mąkę i miksuj, aż ciasto uzyska mniej-więcej jednolitą konsystencję (nie za długo, żeby nie zrobiło się twarde). Ciasto włóż do foliowego woreczka i na 30 minut schowaj do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozwałkuj, wyłóż nim foremkę do tarty. Przytnij nadmiar ciasta na brzegach. Do wnętrza foremki włóż papier do pieczenia, wysyp obciążeniem, np. grochem. Piecz ok. 15 minut w temp. 200 oC. Zdejmij papier i obciążenie i podpiecz, aż ciasto się zezłoci. Wyjmij spód z piekarnika i zmniejsz temp. do 160 oC.
Nadzienie:
W misce połącz wszystkie składniki nadzienia: całe jajka, skórkę i sok z cytryny, cukier oraz śmietankę. Wymieszaj, aż wszystkie składnik się połączą.
Masę wlej do upieczonego ciasta. Wstaw do piekarnika (160 oC) i piecz ok. 35 minut, aż nadzienie zupełnie stężeje. Przed podaniem ostudź.