Tarta normandzka z jabłkami
Tarta normandzka z jabłkami zawsze kojarzy mi się z..... Wielkanocą.
Wiem, wiem, że nie jest to typowe polskie ciasto, które pieczemy na te święta, ale pierwszy raz jadłam ją właśnie w Wielkanoc.
Tarta normandzka z jabłkami to takie moje comfort food, przepełnione miłymi wspomnieniami i nostalgią za niewielkim hotelem gdzieś nad brzegiem Morza Czerwonego, w którym ją serwowano.
Po kilku próbach i przeszukiwaniu czeluści Internetu udało mi się wreszcie odtworzyć tamten wspaniały smak.
Kluczem okazało się ciasto z dodatkiem ekstraktu waniliowego i brązowego cukru.
Tarta normandzka z jabłkami Tarta normandzka z jabłkami - składniki proporcje na formę o średnicy 25 cm
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm. Można to zrobić pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej. Formę na tartę smarujemy cienko masłem i oprószamy bułką tartą. Wykładamy ciasto, obcinamy wystające brzegi, nakłuwamy na całej powierzani widelcem,wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 C i podpiekamy około 10 min.
Nadzienie
Jajka ubijamy z cukrem i śmietaną na puszystą masę.
Jabłka kroimy na ćwiartki, obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę kroimy na plasterki. Następnie układamy plasterki jabłek na podpieczonym spodzie i zalewamy ubitą z jajkami i cukrem śmietaną.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 45 minut.
Tarta normandzka z jabłkami
Kluczem okazało się ciasto z dodatkiem ekstraktu waniliowego i brązowego cukru.
Tarta normandzka z jabłkami Tarta normandzka z jabłkami - składniki proporcje na formę o średnicy 25 cm
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 125 g zimnego masła
- 2-3 łyżki drobnego brązowego cukru (można zastąpić ksylitolem lub malitolem)
- 3-4 łyżki bardzo zimnej wody
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- opcjonalnie pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 3-4 kwaskowe jabłka (np. szara reneta,antonówka)
- 3-4 łyżki brązowego cukru
- 200 ml crème fraîche lub śmietany kremówki 36%
- 2-3 jajka
- 200 ml śmietany kremówki 36% (bez zagęszczaczy i innych dodatków, nie powinna to być również śmietana UHT)
- 2 łyżki maślanki
- bułka tarta do oprószenia formy
- masło do wysmarowania formy
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm. Można to zrobić pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej. Formę na tartę smarujemy cienko masłem i oprószamy bułką tartą. Wykładamy ciasto, obcinamy wystające brzegi, nakłuwamy na całej powierzani widelcem,wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 C i podpiekamy około 10 min.
Nadzienie
Jajka ubijamy z cukrem i śmietaną na puszystą masę.
Jabłka kroimy na ćwiartki, obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę kroimy na plasterki. Następnie układamy plasterki jabłek na podpieczonym spodzie i zalewamy ubitą z jajkami i cukrem śmietaną.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 45 minut.
Tarta normandzka z jabłkami