Baba ponczowa z rumem wg Magdy Gesler z szafranowym lukrem


Zdjęcie - Baba ponczowa z rumem wg Magdy Gesler z szafranowym lukrem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ostatnio przejeżdżałam koło cukierni Magdy Gessler na warszawskim Mokotowie. Witryna udekorowana była lukrowanymi, kolorowymi babami. Od razu pomyślałam o książce pani Magdy „Kocham gotować”. Zaczęłam szukać przepisu. Zwykle zaczynam przeglądać książki od końca. Natknęłam się na wiele przepisów, które chcę zrobić. A przepis na babę był na pierwszych stronach ;)
Kiedy czyta się jej naprawdę ma się odczyniania ze smaczną, bogatą w smak kuchnią.
Do mojej baby zrobię lukier szafranowy - będzie pasował jak ulał.

Składniki:
500 gram mąki ( u mnie orkiszowa)
100 bram cukru ( dałam trzcinowy)
5 żółtek
250 ml mleka
150 gram masła
30 g drożdży
200 gram rodzynek
pół laski wanilii ( dałam pół łyżeczki. mielonej laski)
poncz:
2 łyżki rumu
60 ml wina deserowego
150 gram cukru
szklanka wody
Roztopić i wystudzić masło.Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Żółtka utrzeć z cukrem i ziarenkami z laski wanilii. Rodzynki przelać wrzątkiem i odsączyć a sitku. Do sporej miski przesiać mąkę, drożdże z mlekiem, roztopione masło, utarte żółtka i rodzynki. Wyrobić luźne ciasto aż będzie odchodzić do ręki.
Nakryć misę serwetką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po 2-3 godzinach podwoi swoją objętość, wtedy wyjmujemy i zagniatamy ponownie. Wkładamy do formy wysmarowanej masłem do 1/3 wysokości. Odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Wypieczoną i wystudzoną babę przełożyć na półmisek.
Poncz:
szklankę wody gotujemy z cukrem, dodajemy rum i wino. Studzimy. Pędzlem nakładamy poncz.
Lukier:
Cukier puder ok 2 łyżki
+ szczypta szafranu nasączonego w gorącej wodzie ( ok 3 łyżeczki)
Oblej szafranowym lukrem wierzch baby.


Kategorie przepisów

Podobne przepisy