Babka piaskowa
Babka to najbardziej tradycyjny wypiek Wielkanocny. W okresie przedwojennym babkę wypiekano w Wielki Piątek, w części chlebowej domowego pieca opalanego drewnem. Przygotowanie tego wypieku odbywało się według ściśle określonych zasad, bez udziału mężczyzn, gdyż zgodnie z wierzeniami ich obecność miała powodować że babka opadała. Obecnie dziesiątki różnych przepisów i dodatków sprawiają, że każdy znajdzie swoją ulubioną. A ja przedstawiam Wam przepis na moją - najlepszą. Smacznego!
Składniki:
- 5 jajek
- szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki maki ziemniaczanej
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru
- otarta skórka z cytryny
dodatkowo: cukier waniliowy lub kilka kropli aromatu oraz rodzynki lub inne bakalie
Przygotowanie:
Całe jajka ubij z cukrem na puszystą pianę. Następnie dodaj mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia i już na wolnych obrotach delikatnie wymieszaj. Masło roztop i jeszcze gorące wlej do ciasta nie przerywając miksowania. Na koniec dodaj aromat i rodzynki lub inne bakalie obsypane mąką.
Gotowe ciasto przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i wstaw do nagrzanego do 170C piekarnika na ok 45 min.