Pieczone klopsiki z cukinią i sosem jogurtowym
Oprócz oczywistych argumentów, takich jak ten, że pieczenie jest zdrowsze od smażenia, przemawia do mnie jeszcze jeden- za jednym razem do piekarnika zmieścisz co najmniej „naście” klopsików, nie trzeba ich przewracać, zwracać uwagę na przesmażenie. Po prostu nastawiasz minutnik i już. Gotowe!
W przepisie łączę mielone mięso (np. indyka) z utartą na dużych oczkach cukinią w proporcji mniej więcej 2:1. Taki miks powoduje, że zawsze to warzywo w diecie więcej, a po drugie- klopsiki sa delikatne i wilgotne.
Klopsiki podałam z orzeźwiającym sosem jogurtowym ze świeżym ogórkiem, rzodkiewką, koperkiem i odrobina czosnku.
Z proporcji przygotujcie ok. 16 klopsików.
Składniki:- klopsiki:
- mięso mielone - 500 g np. indyk, szynka wieprzowa
- jajko - 1 szt
- cukinia - 1 szt, ok. 200 g
- bułka tarta - 2 łyżki
- szczypior - 3 łyżki, drobno posiekany
- sól, pieprz - do smaku
- sos;
- jogurt grecki - 1 duże opakowanie
- ogórek - 1 średnia sztuka
- rzodkiewki - 4 szt
- koperek - 2 łyżki, posiekany
- czosnek - 1 mały ząbek
- sól - do smaku
- listki świeżej mięty - do podania, opcjonalnie
Klopsiki:
Cukinię (ze skórką) zetrzyj na grubych oczkach tarki. Posól i odstaw na kwadrans. Odsącz z niej nadmiar wody.
Cukinię dodaj do mięsa wraz z bułka tartą, szczypiorem, jajkiem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Lekko zwilżonymi dłońmi formuj kotleciki wielkości małej mandarynki. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 minut w temp. 200 oC.
Sos:
Ogórek i rzodkiewki pokrój w bardzo małą kostkę. Dodaj do jogurtu wraz z koperkiem i rozdrobnionym ząbkiem czosnku. Dopraw do smaku.
Sos podawaj schłodzony, posypany dodatkowo listkami świeżej mięty.