Pieczone klopsiki z cukinią i sosem jogurtowym

Pieczone klopsiki z cukinią i sosem jogurtowym

Zdjęcie - Pieczone klopsiki z cukinią i sosem jogurtowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Oprócz oczywistych argumentów, takich jak ten, że pieczenie jest zdrowsze od smażenia, przemawia do mnie jeszcze jeden- za jednym razem do piekarnika zmieścisz co najmniej „naście” klopsików, nie trzeba ich przewracać, zwracać uwagę na przesmażenie. Po prostu nastawiasz minutnik i już. Gotowe!

Zdjęcie - Pieczone klopsiki z cukinią i sosem jogurtowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W przepisie łączę mielone mięso (np. indyka) z utartą na dużych oczkach cukinią w proporcji mniej więcej 2:1. Taki miks powoduje, że zawsze to warzywo w diecie więcej, a po drugie- klopsiki sa delikatne i wilgotne.

Zdjęcie - Pieczone klopsiki z cukinią i sosem jogurtowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Klopsiki podałam z orzeźwiającym sosem jogurtowym ze świeżym ogórkiem, rzodkiewką, koperkiem i odrobina czosnku.

Zdjęcie - Pieczone klopsiki z cukinią i sosem jogurtowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z proporcji przygotujcie ok. 16 klopsików.

Składniki:
  • klopsiki:
  • mięso mielone - 500 g np. indyk, szynka wieprzowa
  • jajko - 1 szt
  • cukinia - 1 szt, ok. 200 g
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • szczypior - 3 łyżki, drobno posiekany
  • sól, pieprz - do smaku
  • sos;
  • jogurt grecki - 1 duże opakowanie
  • ogórek - 1 średnia sztuka
  • rzodkiewki - 4 szt
  • koperek - 2 łyżki, posiekany
  • czosnek - 1 mały ząbek
  • sól - do smaku
  • listki świeżej mięty - do podania, opcjonalnie
Przygotowanie:

Klopsiki:

Cukinię (ze skórką) zetrzyj na grubych oczkach tarki. Posól i odstaw na kwadrans. Odsącz z niej nadmiar wody.

Cukinię dodaj do mięsa wraz z bułka tartą, szczypiorem, jajkiem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Lekko zwilżonymi dłońmi formuj kotleciki wielkości małej mandarynki. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 minut w temp. 200 oC.

Sos:

Ogórek i rzodkiewki pokrój w bardzo małą kostkę. Dodaj do jogurtu wraz z koperkiem i rozdrobnionym ząbkiem czosnku. Dopraw do smaku.

Sos podawaj schłodzony, posypany dodatkowo listkami świeżej mięty.

Kategorie przepisów