Mazurek z białą czekoladą i malinami

                      Ten mazurek zachwyca swoją prostotą i smakiem. Połączenie białej czekolady i malin oraz migdałowego spodu to naprawdę pyszny pomysł. Zachęcam do spróbowania! :)

Źródło przepisu: Kraina Sosny.

Zdjęcie - Mazurek z białą czekoladą i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki na spód:

*200 g mąki pszennej

*50 g mielonych migdałów

*165 g zimnego masła

*80 g cukru pudru

*1 żółtko

 

Mąkę, migdały oraz cukier puder przesiać do misy robota. Dodać posiekane, zimne masło i wyrabiać hakiem do otrzymania kruszonki. Następnie wbić żółtko i wrabiać do uzyskania gładkiego ciasta. Jeśli składniki nie chcą się połączyć, zagnieść przez chwilę w dłoniach. Ciasto rozpłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na ok. 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia podsypanym mąką na równy placek o grubości ok. 3-4 mm. Na rozwałkowanym cieście ułożyć do góry dnem spód tortownicy o średnicy ok. 20-22 cm i przy pomocy noża odciąć jego kształt. Nie usuwając blaszki ciasto razem z papierem zsunąć na deskę i odwrócić energicznie na drugą stronę, tak, aby papier znalazł się na górze. Arkusz odłożyć na bok. Ciasto na blaszce nakłuć widelcem i wstawić do zamrażarki. W tym czasie z resztek ciasta wykonać warkocz zwijając spiralnie dwa, cienkie wałeczki ciasta. Spód mazurka wyjąć z zamrażarki i ostrożnie przenieść na niego zapleciony warkocz tak, aby nie wychodził poza spód tortownicy (ja nie robiłam warkoczyka, nie wyszedł mi ;) ). Gotowe ciasto zamknąć ostrożnie obręczą tortownicy i wstawić na ok. 10 minut do zamrażarki. Następnie przykryć arkuszem papieru do pieczenia, obciążyć fasolą i piec w 200ºC przez 20 minut. Po tym czasie usunąć papier z obciążnikami i piec kolejne 10-15 minut, do lekko złotego koloru brzegów. Wyjąć z piekarnika i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia. Zdjąć obręcz.

 

Składniki na nadzienie:

*300 g malin

*100 g białej czekolady

*3-4 duże łyżki kremówki 36%

*3-4 łyżki cukru

*2 łyżki miodu

 

Maliny z cukrem umieścić w rondlu i podgrzewać na małym ogniu do miękkości. Kiedy owoce rozpadną się, gotować pod przykryciem przez ok. 20-25 minut. Przygotowane owoce przetrzeć przez gęste sito, aby pozbyć się pestek. Kremówkę oraz miód wlać do rondelka i podgrzewać. Kiedy mieszanka będzie gorąca, zdjąć z palnika i dodać połamaną na cząstki czekoladę. Odstawić na 2-3 minuty, a następnie dokładnie wymieszać i połączyć z malinami. Gotowy mus wylać na wystudzony spód. Całość wstawić do lodówki na całą noc. Przed podaniem ozdobić płatkami migdałów.

 

Smacznego! :)

Zdjęcie - Mazurek z białą czekoladą i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mazurek z białą czekoladą i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Przepisy z tych kategorii

Dżem śliwkowy

Dżem śliwkowy

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Sałatka z kurczakiem z sosem musztardowo-miodowym

Sałatka z kurczakiem z sosem m…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Ciasto kokos w czekoladzie

Ciasto kokos w czekoladzie

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto z musem czekoladowym i wafelkami
1

Ciasto z musem czekoladowym i…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Chlebek bananowy z owocami leśnymi

Chlebek bananowy z owocami leś…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Magdalenki

Magdalenki

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Przepisy z tych kategorii

Brownie z żurawiną i orzechami włoskimi
3

Brownie z żurawiną i orzechami…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Sernik z kaszą manną i rodzynkami
1

Sernik z kaszą manną i rodzynk…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Keks staropolski (dojrzewający)
1

Keks staropolski (dojrzewający…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Makowiec zawijany krucho-drożdżowy - znakomity
2

Makowiec zawijany krucho-drożd…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Orzechowiec z makiem
4

Orzechowiec z makiem

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Sernik z ajerkoniakiem, suszonymi śliwkami i czekoladą
2

Sernik z ajerkoniakiem, suszon…

food² food²
Food Square