Ekspresowa babka majonezowa , puszysta, lekka i wilgotna - idealna !
Wystarczy zmiksować i upiec...
Chyba najlepsza jaką kiedykolwiek upiekłam ! Obawiałam się dodatku majonezu, ale jest on niewyczuwalny w cieście, a nadaje bardzo ciekawą strukturę :)
SKŁADNIKI:
80 g mąki ziemniaczanej
65 g mąki tortowej pszennej
190 g cukru
4 jajka
3 łyżki majonezu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu waniliowego lub cytrynowego.
PRZYGOTOWANIE
1. Jajka miksujemy z cukrem. 2. Mąki przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia. 3. Gdy masa jajeczna zrobi się puszysta dodajemy do niej partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy żeby nie było grudek. 4. Na koniec dodajemy kilka kropli aromatu
i majonez. Całość miksujemy. 5. Formę na babkę natłuszczamy i posypujemy mąką,
a następnie wlewamy ciasto (będzie dość rzadkie ale takie ma być ! ) 6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 45-50 min (czas może być krótszy lub dłuższy zależnie od mocy piekarnika) * patyczek po włożeniu powinien być suchy. 7. Wystudzone ciasto dekorujemy lukrem lub polewą czekoladową
Udanych Wielkanocnych wypieków !