Zupa czosnkowa z kurkumą
Dzień dobry :-) Naszło mnie ostatnio na zupę czosnkową, okres chorobowy u nas szalał, a taka zupa z dużą ilością czosnku na takie chorobowe okresy idealna. Zrobiłam nawet podwójną porcję, ale moim panom tak posmakowała, że zjedli wszystko w jeden dzień. Zupa naprawdę pyszna, jedna z lepszych i z tych, które bardzo lubimy. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)
Składniki:
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 12 większych ząbków czosnku
- 5 średnich ziemniaków
- 3 łyżki masła
- liść laurowy
- 1 cebula
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
- 150 - 200 ml śmietanki 30%
- 15 dkg sera żółtego
Grzanki:
- 1 bagietka
- 2 ząbki czosnku
- masło
1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę również obieramy, kroimy w kotkę, czosnek obieramy, siekamy na drobne kawałki.
2. W większym garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę. Jak się nam zeszkli dodajemy czosnek i ziemniaki. Podsmażamy około 3-4 minuty.
3. Dodajemy bulion, liść laurowy, zioła prowansalskie, kurkumę i gotujemy do momentu,aż ziemniaki będą miękkie. Wyjmujemy liść laurowy, zupę miksujemy blenderem, dodajemy śmietankę. Doprawiamy solą, pieprzem. Przelewamy do miseczek, dodajemy starty żółty ser.
Zupę możemy podać z grzankami: do masła w temperaturze pokojowej dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek. Smarujemy z obu stron i podsmażamy na patelni. Po zdjęciu posypujemy serem żółtym (niekoniecznie).