Focaccia z karmelizowaną cebulą
Uwielbiam smak karmelizowanej cebuli, dodatek miodu i octu balsamicznego sprawia, że nabiera ona wyjątkowego smaku. Wspaniale komponuje się z chlebem, albo na włoskiej focacci.
Czas całkowity: 1 godz 55 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 25 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 450 g
- sól - 1,5 łyżeczki
- oliwa - 1 łyżka
- miód - 1 łyżka
- oliwy - 1 łyżka
- suszonych drożdży instant - 7 g
- sól, pieprz - 0
- letniej wody - 300 ml
- octu balsamicznego - 1 łyżka
- czerwona cebula - 1 szt.
Potrzebne narzędzia:
- prostokątna forma
- misa
- ściereczka
- waga kuchenna
Przepis:
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól, oliwę. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne.
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
3. Po tym czasie przekładamy ciasto na blat i wałkujemy na cienki placek. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Przekładamy do prostokątnej formy skropionej oliwą. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut. W tym czasie na oliwie podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy się zarumieni, dodajemy miód, ocet balsamiczny, sól, pieprz. Karmelizujemy jeszcze chwilę.
4. W wyrośniętym cieście robimy dziurki, dekorujemy wierzch ciasta karmelizowaną cebulą. Focaccię wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy w 200 stopniach, metodą góra-dół przez 25 minut.