Ciastka z kremem i owocami
Szybkie do zrobienia i pyszne ciacha z kremem i owocami. Użyłam ciasta francuskiego, tak było najszybciej, ale można foremkę wykleić ciastem kruchym. Krem jest pyszny! Dodałam do niego tylko jedną łyżkę ksylitolu, jeżeli lubicie słodkości, można dodać więcej.
Składniki (12 szt)
250 g mascarpone
200g śmietanki 36%
łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub cukier waniliowy) - opcjonalnie
1 łyżka ksylitolu
1 banan
120 g borówek amerykańskich
opakowanie ciasta francuskiego
Przygotowanie
Przygotować 'foremki' z francuskiego ciasta. Ciasto pokroić na kwadraty (ok 11x11cm - zależy od wielkości ciasta), wyłożyć nimi formę do muffinek. Każdy kawałek ciasta nakryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą lub grochem. Wielkość naszych kwadratów zależy od wielkości foremek muffinkowych. Ciastem powinniśmy zakryć i dno i boki foremek.
Piec w 180 st - ok 15, a następnie wyjąć papierki z fasolą i piec kolejne 10 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni. Wyjąć z formy, ostudzić na kratce.
W międzyczasie ubić śmietanę z serkiem, ekstraktem waniliowym i ksylitolem. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego.
Na dno każdej foremki położyć plasterek banana, wycisnąć porcję kremu, przybrać borówkami.
Jeżeli nie mamy rękawa, możemy krem nałożyć łyżką. Smacznego!
Składniki (12 szt)
250 g mascarpone
200g śmietanki 36%
łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub cukier waniliowy) - opcjonalnie
1 łyżka ksylitolu
1 banan
120 g borówek amerykańskich
opakowanie ciasta francuskiego
Przygotowanie
Przygotować 'foremki' z francuskiego ciasta. Ciasto pokroić na kwadraty (ok 11x11cm - zależy od wielkości ciasta), wyłożyć nimi formę do muffinek. Każdy kawałek ciasta nakryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą lub grochem. Wielkość naszych kwadratów zależy od wielkości foremek muffinkowych. Ciastem powinniśmy zakryć i dno i boki foremek.
Piec w 180 st - ok 15, a następnie wyjąć papierki z fasolą i piec kolejne 10 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni. Wyjąć z formy, ostudzić na kratce.
W międzyczasie ubić śmietanę z serkiem, ekstraktem waniliowym i ksylitolem. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego.
Na dno każdej foremki położyć plasterek banana, wycisnąć porcję kremu, przybrać borówkami.
Jeżeli nie mamy rękawa, możemy krem nałożyć łyżką. Smacznego!