Grzanki francuskie z chałki orkiszowej
Grzanki francuskie to proste i pyszne śniadanie lub podwieczorek, z prostych składników, które znajdziesz w każdej lodówce. Podstawowym jest jednak czerstwa chałka. Rzadko pozostaje choć okruszek po domowym pieczeniu chałki, tym razem zawieruszył się kawałek i mogłam zrobić francuskie grzanki. Przepis podstawowy na najlepszą chałkę znajdziesz tutaj.
Przygotowanie grzanek polega na usmażeniu obtoczonych kawałków czerstwej chałki w roztrzepanych jajkach z mlekiem.
Tak odświeżona chałka zyskuje "drugie życie"- jest puszysta, mięciutka i ciepła jak ta prosto z piekarnika. Dla mnie oprócz cukru nie potrzebuje już żadnych dodatków. Możesz jednak podać francuskie grzanki z dżemem, nutellą lub sezonowymi owocami.
To jeden ze smaczniejszych recyklingów kuchennych. Polecam!
Składniki:
3-4 kawałki czerstwej chałki
1 jajko
2 łyżki mleka
szczypta cynamonu
masło ghee do smażenia
cukier - opcjonalnie
Wykonanie:
- chałkę pokroić w 1.5-2 cm kawałki
- jajko z mlekiem i cynamonem roztrzepać widelcem
- maczać kawałki chałki w przygotowanej masie jajecznej i smażyć po kilka minut z każdej strony do zrumienienia
- podawać natychmiast po upieczeniu oprószone cukrem pudrem lub z innymi dodatkami