Pankejki na kefirze

Pankejki na kefirze

Zdjęcie - Pankejki na kefirze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zaszalałam z nabiałem w tym przepisie. Nie dość, że placuszki przygotowałam na bazie kefiru, to jeszcze w środku mają nasz poczciwy twaróg. To połączenie sprawia, że pankejki są wyjątkowo delikatne, na pewno wejdą do grupy „naszych ulubionych”.

Zdjęcie - Pankejki na kefirze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Placuszki podałam z gęstym jogurtem greckim (znowu nabiał ;) , słodkim syropem kokosowym i obsypałam wiórkami kokosowymi- to naprawdę pyszne połączenie!

Zdjęcie - Pankejki na kefirze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji usmażycie ok. 12-15 placuszków.

Zdjęcie - Pankejki na kefirze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • kefir - 1/2 szklanki
  • twaróg - 1/2 szklanki, "w kostce", drobno pokruszony
  • jajko - 2 szt
  • mleko - 1/4 szklanki
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • sól - duża szczypta
  • olej - do smażenia, ok. 4 łyżki
Przygotowanie:

W misce połącz kefir, mleko, jajka.

Dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia i sól.

Do gładkiego ciasta dodaj na koniec twaróg i wymieszaj.

Ciasto nakładaj łyżką na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Placuszki smaż na złoto z obu stron.

Kategorie przepisów