Pankejki na kefirze
Zaszalałam z nabiałem w tym przepisie. Nie dość, że placuszki przygotowałam na bazie kefiru, to jeszcze w środku mają nasz poczciwy twaróg. To połączenie sprawia, że pankejki są wyjątkowo delikatne, na pewno wejdą do grupy „naszych ulubionych”.
Placuszki podałam z gęstym jogurtem greckim (znowu nabiał ;) , słodkim syropem kokosowym i obsypałam wiórkami kokosowymi- to naprawdę pyszne połączenie!
Z podanych proporcji usmażycie ok. 12-15 placuszków.
Składniki:- kefir - 1/2 szklanki
- twaróg - 1/2 szklanki, "w kostce", drobno pokruszony
- jajko - 2 szt
- mleko - 1/4 szklanki
- mąka pszenna - 1 szklanka
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- sól - duża szczypta
- olej - do smażenia, ok. 4 łyżki
W misce połącz kefir, mleko, jajka.
Dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia i sól.
Do gładkiego ciasta dodaj na koniec twaróg i wymieszaj.
Ciasto nakładaj łyżką na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Placuszki smaż na złoto z obu stron.