Roladki schabowe w sosie musztardowym
Roladki schabowe w sosie musztardowym to propozycja na pyszny obiad. Klasyczny farsz: ogórek kiszony, cebula, boczek i musztarda tym razem stanowią farsz roladki z chudego mięsa wieprzowego zamiast ciężkiej wołowiny. Proste i efektowne danie. Wspaniale komponuje się z kaszami, kopytkami lub śląskimi kluskami. Można od razu przygotować więcej i ogrzać kolejnego dnia.
Jest ktoś kto nie lubi roladek?
Składniki:
8 plastrów schabu
8 plasterków wędzonego boczku
2 kiszone ogórki
1 cebula
smalec/olej
musztarda
2 łyżki mąki
sól, pieprz
bulion warzywny
dodatkowo:
śmietana
2 łyżki musztardy
Wykonanie:
- schab pociąć w 2- cm plastry. Rozbić bardzo cienko pod folią spożywczą. Mięso posolić, oprószyć pieprzem i posmarować cienko musztardą. Rozłożyć na każdym kawałku mięsa po plasterku boczku, ogórka i posypać pokrojoną w kosteczkę cebulą. Zwinąć mięso w roladkę, ufiksować przy pomocy wykałaczki
- mięso obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć, następnie obsmażyć na rumiono ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu
- rumiane roladki przełożyć do rondla. Zawartość patelni zalać bulionem, dokładnie zeskrobać wszystkie resztki ze smażenia i zalać mięso. Dusić do miękkości około 40 minut
- w kubku wymieszać musztardę ze śmietaną, dodać kilka łyżek gorącego wywaru z duszenia mięsa i połączyć z zawartością rondla
- podałam z kopytkami i buraczkami ćwikłowymi