Drożdżowe babeczki z rodzynkami
Te mięciutkie drożdżowe babeczki w smaku przypominają delikatną brioszkę. Pachną masłem, cytrynową skórką oraz domowym ciepłem i są tak cudownie puchate: wprost rozpływają się w ustach! To wszystko za sprawą dużej ilości masła i delikatnego ciasta, które jest na tyle rzadkie, że trzeba wyrabiać je mikserem. Drożdżowe babeczki polecam szczególnie na leniwe niedzielne śniadanie (można je upiec dzień wcześniej, bo długo zachowują świeżość) lub z powodzeniem wykorzystać na wielkanocny stół, czy do koszyczka.
*
SKŁADNIKI
na 12 drożdżowych babeczek o średnicy 5 cm
- 250 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 20 g świeżych drożdży (lub 10 g suszonych)
- 125 ml mleka
- 2 żółtka
- 100 g masła
- skórka otarta z 1 cytryny
- 100 g rodzynek
- szczypta soli
* PRZYGOTOWANIE
Mleko podgrzej, aby było letnie. Następnie rozpuść w nim cukier oraz drożdże i rozprowadź 1 łyżkę mąki. Zaczyn odstaw na 10 minut. (Jeśli używasz drożdży suszonych, możesz ten etap pominąć). Wzburzony zaczyn wlej do mąki wymieszanej z solą i wbij żółtka. Zacznij wyrabiać ciasto (najlepiej jest to zrobić za pomocą miksera z hakami do ciasta drożdżowego). Podczas wyrabiania wlewaj powoli rozpuszczone i przestudzone masło. Kontynuuj miksowanie na najmniejszych obrotach przez kolejne 5 minut (ciasto powinno być rzadkie, lecz odchodzić od boków miski). Na sam koniec dodaj rodzynki oraz otartą skórkę z cytryny. Połącz i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto zamieszaj, aby pozbyć się powietrza i przelej do 12 foremek do ich ¾ wysokości (jeśli używasz silikonowych, nie musisz ich niczym smarować, foremki metalowe posmaruj dodatkowo masłem). Zamiast foremek na babeczki możesz użyć również formy na muffiny. Odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Babeczki piecz przez ok. 25 minut w 180°C. Odstaw do przestudzenia.
*