Gofry czekoladowe na maślance
Czekoladowych łakoci ciąg dalszy, gofry podwójnie czekoladowe. bo oprócz kakao z dodatkiem drobinek czekolady. Gofry na wzór belgijskich, tych z rodzaju trochę racuchowatych. Mięsiste, czekoladowe wnętrze zadowoli wszystkich czekoladocholików.
Jeśli wolisz gofry lżejsze i bardziej chrupiące, wystarczy zwiększyć dodatek maślanki, także przepis bardzo uniwersalny.
Proste składniki, które na pewno masz na stanie. Zatem do dzieła!
Nałożenie wg uznania, ale dla mnie najlepsze to najprostsze, z cukrem pudrem.
Składniki :
200 g mąki orkiszowej 630
3 jajka
250 g maślanki (lub 450 g )
40 g kakao
1 łyżeczka cynamonu
50 g masła
50 g ksylitolu/cukru
100 g czekolady
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
szczypta soli
Wykonanie
- suche składniki odważyć i wymieszać
- maślankę zmiksować z jajkami
- masło roztopić, przestudzić
- wymieszać przy pomocy miksera mokre składniki z suchymi oraz z masłem
- smażyć na lekko natłuszczonej gofrownicy wg instrukcji urządzenia