Deser z mango i domową kruszonką
Deser w pucharku jest bardzo łatwy w przygotowniu, pięknie się prezentuje i z pewnością zadowoli każde podniebienie.
Smaczne, niskokaloryczne "co nieco". Zawartość pucharka i jego kaloryczność zależy wyłącznie od Twoich preferencji smakowych.
Dzisiejszy smakuje bosko, bo mango i serek mascarpone zadbały o super smak. Możesz go jednak przygotować z samym jogutrem greckim lub twarożkiem i dowolnymi owocami.
Zazwyczaj do pucharkowych deserów używamy biszkoptów, herbatników lub bezików.
Dzisiaj kupnym ciasteczkom nafaszerownych tłuszczami trans i syropem glukozowo-fruktozowym dziękujemy. Zamiennie użyj domowej kruszonki. Możesz jednorazowo przygotować jej więcej, przechowywać w zamkniętym pojemniku i używać według potrzeby. Kruszonkę zrobiłam z mąki orkiszowej pół na pół z mąką pełnoziarnistą, także w deserze masz dodatkową porcje błonnika. Zdrowo i pysznie!
Składniki na kruszonkę:
200 g mąki orkiszowej (100 g jasnej 700 i 100 g pełnoziarnistej 2000)
120 g zimnego masła
100 g cukru/ksylitolu
1-2 łyżki wody
ziarenka z 1 laski wanilii
dodatkowo:
1 mango
sok i skórką z limonki/cytryny
250 g mascarpone
4 łyżki mleka
200 ml jogurtu greckego
3-4 łyżki cukru
Wykonanie:
- składniki na kruche ciasto zagnieść, uformować w kulę, spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki
- ciasto rozkruszyć na kruszonkę miedzy palcami i rozsypać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180`C 12-15 minut, do lekkiego zrumienienia. Przestudzić
- mango odkroić od pestki, wykroić miąższ, następnie pokroić w kostkę. Wymieszać z 2 łyżkami soku i skórką startą z limonki i 1/2 łyżki cukru
- mascarpone ubić z mlekiem, dodać jogurt grecki i cukier
- rozdzielić do pucharków mango, rozłożyć serek i posypać kruszonką. Podawać zaraz po przygotowaniu