Domowe batony kokosowe

Domowe batony kokosowe
Przygotowywanie domowych odpowiedników sklepowych słodkości, to całkiem niezła frajda.
Dziś na tapecie kokosowe batony, niczym "bounty". W smaku zdecydowanie lepsze i dużooooo zdrowsze od oryginału.
Przygotowanie domowych batoników nie jest wcale czynnością skomplikowaną. Koniecznie spróbujcie zrobić je sami, a gwarantuję, że nie będzie to pierwszy i ostatni raz.
Warto przygotowywać słodkości samemu, gdyż tylko wówczas mamy pełną kontrolę nad składnikami. Zamieniamy niezdrowe produkty, na ich zdrowsze odpowiedniki. W moich batonach nie zobaczycie białego cukru oraz żadnych utwardzonych tłuszczy. Jest za to zdrowo i pysznie.
Zdjęcie - Domowe batony kokosowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA DOMOWE
BATONY KOKOSOWE



Składniki:


  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 180 g wiórek kokosowych
  • 2 łyżki masła kokosowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2-3 łyżki cukru kokosowego lub innego
  • 100 g gorzkiej czekolady + łyżeczka oleju kokosowego






Przygotowanie batonów:




1. W rondelku umieścić wiórki kokosowe. Zalać je mlekiem kokosowym i gotować do momentu, aż wiórki wchłoną płyn.


2. Ugotowane wiórki wymieszać z masłem i olejem kokosowym. Dosłodzić cukrem kokosowym lub innym.


3. Wiórki kokosowe ostudzić i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Schłodzoną masę kokosową formować w nieduże batoniki. Gotowe wstawić do lodówki.



4. Czekoladę połamać i przełożyć do plastikowej miski. Miskę ustawić na garnku z parującą wodą. Dodać 1 łyżeczkę oleju kokosowego i pozostawić czekoladę do zupełnego rozpuszczenia.


Płynną czekoladą oblewać kokosowe batoniki.


Batony przechowywać w lodówce do 3 dni.


Zdjęcie - Domowe batony kokosowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Domowe batony kokosowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Domowe batony kokosowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Smacznego !

Kategorie przepisów