Domowe batony kokosowe
Przygotowywanie domowych odpowiedników sklepowych słodkości, to całkiem niezła frajda.
Dziś na tapecie kokosowe batony, niczym "bounty". W smaku zdecydowanie lepsze i dużooooo zdrowsze od oryginału.
Przygotowanie domowych batoników nie jest wcale czynnością skomplikowaną. Koniecznie spróbujcie zrobić je sami, a gwarantuję, że nie będzie to pierwszy i ostatni raz.
Warto przygotowywać słodkości samemu, gdyż tylko wówczas mamy pełną kontrolę nad składnikami. Zamieniamy niezdrowe produkty, na ich zdrowsze odpowiedniki. W moich batonach nie zobaczycie białego cukru oraz żadnych utwardzonych tłuszczy. Jest za to zdrowo i pysznie.
PRZEPIS NA DOMOWE
BATONY KOKOSOWE
Składniki:
Przygotowanie batonów:
1. W rondelku umieścić wiórki kokosowe. Zalać je mlekiem kokosowym i gotować do momentu, aż wiórki wchłoną płyn.
2. Ugotowane wiórki wymieszać z masłem i olejem kokosowym. Dosłodzić cukrem kokosowym lub innym.
3. Wiórki kokosowe ostudzić i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Schłodzoną masę kokosową formować w nieduże batoniki. Gotowe wstawić do lodówki.
4. Czekoladę połamać i przełożyć do plastikowej miski. Miskę ustawić na garnku z parującą wodą. Dodać 1 łyżeczkę oleju kokosowego i pozostawić czekoladę do zupełnego rozpuszczenia.
Płynną czekoladą oblewać kokosowe batoniki.
Batony przechowywać w lodówce do 3 dni.
Smacznego !
Dziś na tapecie kokosowe batony, niczym "bounty". W smaku zdecydowanie lepsze i dużooooo zdrowsze od oryginału.
Przygotowanie domowych batoników nie jest wcale czynnością skomplikowaną. Koniecznie spróbujcie zrobić je sami, a gwarantuję, że nie będzie to pierwszy i ostatni raz.
Warto przygotowywać słodkości samemu, gdyż tylko wówczas mamy pełną kontrolę nad składnikami. Zamieniamy niezdrowe produkty, na ich zdrowsze odpowiedniki. W moich batonach nie zobaczycie białego cukru oraz żadnych utwardzonych tłuszczy. Jest za to zdrowo i pysznie.
PRZEPIS NA DOMOWE
BATONY KOKOSOWE
Składniki:
- 1 puszka mleka kokosowego
- 180 g wiórek kokosowych
- 2 łyżki masła kokosowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2-3 łyżki cukru kokosowego lub innego
- 100 g gorzkiej czekolady + łyżeczka oleju kokosowego
Przygotowanie batonów:
1. W rondelku umieścić wiórki kokosowe. Zalać je mlekiem kokosowym i gotować do momentu, aż wiórki wchłoną płyn.
2. Ugotowane wiórki wymieszać z masłem i olejem kokosowym. Dosłodzić cukrem kokosowym lub innym.
3. Wiórki kokosowe ostudzić i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Schłodzoną masę kokosową formować w nieduże batoniki. Gotowe wstawić do lodówki.
4. Czekoladę połamać i przełożyć do plastikowej miski. Miskę ustawić na garnku z parującą wodą. Dodać 1 łyżeczkę oleju kokosowego i pozostawić czekoladę do zupełnego rozpuszczenia.
Płynną czekoladą oblewać kokosowe batoniki.
Batony przechowywać w lodówce do 3 dni.
Smacznego !