Bagietka z karmelizowanym porem i słonecznikiem
Najwyższa pora upiec bagietkę z porem. Do ciasta przemyciłam także karmelizowany słonecznik, który nadał miąższowi bagietki ciekawej struktury. Z wierzchu bagietkę proponuję spryskać przed i w trakcie pieczenia wodą, dzięki temu będzie miała chrupiącą i rumianą skórkę.
Czas całkowity: 1 godz 50 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 20 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 350 g
- letnia woda - 210 ml
- sól - 1,5 łyżeczki
- miód - 1 łyżka
- suszonych drożdży instant - 2 łyżeczki
- oliwy lub topionego masła - 2 łyżeczki
- ziaren słonecznika - 50 g
- biała część pora (ok. 100 g) - 1 szt.
Potrzebne narzędzia:
- ściereczki
- misa
- waga kuchenna
- patelnia
Przepis:
1. Na patelni na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy plasterki pora. Po kilku minutach gdy się zarumieni dodajemy miód oraz ocet balsamiczny i krótko karmelizujemy. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, karmelizowanego pora, drożdże, sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut, aż będzie elastyczne.
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i formujemy bagietkę, kładziemy ją na blasze wyłożonej pergaminem. Z boków ustawiamy zawinięte ściereczki, aby bagietka nie rozrosła się na boki, przykrywamy ją także z wierzchu i zostawiamy na 40 minut.
4. Bagietkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy metodą góra-dół w 220 stopniach przez 20 minut. Przed i w trakcie pieczenia spryskujemy z wierzchu wodą, aby uzyskać chrupiącą i rumianą skórkę.