Zakwas na barszcz biały
Przestałam kupować gotowy zakwas, od kiedy po raz kolejny, zepsułam zupę kupnym zakwasem z plastikowej butelki ;( W zasadzie wystarczy kilka składników, które większość z nas ma w domu – trochę pieprzu, liści laurowych, czosnek i mąka razowa. Do białego barszczu wybieram mąkę pszenną razową, ponieważ lubię łagodniejszy smak zup na zakwasie. Na zakwas czekam dwa – trzy dni i już można gotować zdrową zupę :)
Potrzebne będą
- czysty i wyparzony słoiczek o pojemności 500 ml
- kawałek lnianej ściereczki + recepturka
- 4 łyżki mąki pszennej razowej
- 3 ząbki czosnku przekrojone na pół
- 1 łyżeczka pieprzu w ziarenkach lub ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1 łyżka majeranku
- spora szczypta soli
Do słoika daję mąkę, czosnek i wszystkie przyprawy. Dolewam letnią ( nie za ciepłą ) przegotowaną wodę. Całość dokładnie mieszam drewnianą łyżką. Słoik zakrywam kawałkiem przepuszczającego powietrze materiału i owijam recepturką. Słoik odstawiam w ciepłe miejsce. Mieszam raz dziennie. Po 2-3 dniach, kiedy zakwas będzie gotowy, przelewam go do butelki, zakręcam i daję do lodówki lub od razu gotuję barszcz biały ? Smacznego ?