Zakwas na barszcz biały

Zakwas na barszcz biały

Zdjęcie - Zakwas na barszcz biały - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 Przestałam kupować gotowy zakwas, od kiedy po raz kolejny, zepsułam zupę kupnym zakwasem z plastikowej butelki ;(  W zasadzie wystarczy kilka składników, które większość z nas ma w domu – trochę pieprzu, liści laurowych, czosnek i mąka razowa. Do białego barszczu wybieram mąkę pszenną razową, ponieważ lubię łagodniejszy smak zup na zakwasie. Na zakwas czekam dwa – trzy dni i już można gotować zdrową zupę :) 

Zdjęcie - Zakwas na barszcz biały - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 Potrzebne będą

  • czysty i wyparzony słoiczek o pojemności 500 ml
  • kawałek lnianej ściereczki + recepturka
  • 4 łyżki mąki pszennej razowej
  • 3 ząbki czosnku przekrojone na pół
  • 1 łyżeczka pieprzu w ziarenkach lub ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżka majeranku
  • spora szczypta soli

Do słoika daję mąkę, czosnek i wszystkie przyprawy. Dolewam letnią ( nie za ciepłą ) przegotowaną wodę. Całość dokładnie mieszam drewnianą łyżką. Słoik zakrywam kawałkiem przepuszczającego powietrze materiału i owijam recepturką. Słoik odstawiam w ciepłe miejsce. Mieszam raz dziennie. Po 2-3 dniach, kiedy zakwas będzie gotowy, przelewam go do butelki, zakręcam i daję do lodówki lub od razu gotuję barszcz biały ? Smacznego ?

Zdjęcie - Zakwas na barszcz biały - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów