Puszyste racuchy drożdżowe z jabłkami i żurawnią

Puszyste racuchy drożdżowe z jabłkami i żurawnią

Zdjęcie - Puszyste racuchy drożdżowe z jabłkami i żurawnią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pyszne i puszyste racuszki drożdżowe z jabłkami, idealne na śniadanie, albo kolację. U mnie najbardziej posmakowały moje córeczce, zajadała się nimi. Ja robię je rzadko, bo trochę czasu ich wykonanie zajmuje. Ciasto musi urosnąć, więc na szybko się ich nie zrobi, ale za to smak rekompensuje to czekanie :-) Mam nadzieję, że lubicie :-) Miłego dnia :-)

Składniki:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 jajko L
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • około 500 g mąki
  • 2-3 jabłka
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
  • cukier puder do posypania placuszków


1. Do kubeczka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i tak z pół szklanki ciepłego mleka, mieszamy i odstawiamy zaczyn na około 10-15 minut, żeby ruszył.
2. W międzyczasie przesiewamy do większej miski mąkę, do której wbijamy jajko, dodajemy mleko i zaczyn. Wyrabiamy ciasto mikserem, dodajemy obrane , pokrojone w drobną kostkę jabłka i posiekaną żurawinę, mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny.
3. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nabieramy porcje ciasta, nakładamy na patelnię, i formujemy placuszki. Ja nakładałam, przewracałam je i dociskałam łopatką, następnie smażyłam z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :-)

Zdjęcie - Puszyste racuchy drożdżowe z jabłkami i żurawnią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Puszyste racuchy drożdżowe z jabłkami i żurawnią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Puszyste racuchy drożdżowe z jabłkami i żurawnią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów