Ta sałatka jest przepyszna, bardzo syta, a jednocześnie lekka. Lubię takie połączenie smaków - soczewica, ziemniaki i ogórki kiszone. Moje kubki smakowe wtedy szaleją.
Czas karnawału to moment, gdy takie proste i smaczne przekąski są w cenie. Znudziły nam się już klasyczne, jarzynowe sałatki z majonezem, szukamy czegoś szybkiego, lekkiego i wyróżniającego się spośród innych. Taka sałatka z melonem spełnia wszystkie te założenia. Być może pozornie jest to typowo letnia propozycja, ale według mnie niekoniecznie. Melon jest dostępny przez cały rok, a o tej porze roku są naprawdę smaczne i soczyste.
Przypadkowo połączyłam w koktajlu żurawinę z burakiem i pestkami granatu, a ponieważ smakuje wyjątkowo dzielę się przepisem. Żurawina i pestki granatu niewlują ziemisty posmak surowego buraka. To uwaga dla tych którym burak nie posmakował w wydaniu koktajlowym.
Jeden z moich świątecznych wypieków. Sernik na kruchym spodzie bez cukru z mąki krupczatki. Delikatna masa serowa o smaku pomarańczy, zwieńczona pianką, która rozpływa się w ustach. Tytułowa rosa, to kropelki płynnego cukru, który wytrąca się z bezy białkowej, kilkanaście minut po upieczeniu. Sernik bardzo smaczny i dekoracyjny, będzie idealny na świąteczny deser
Dziś przedstawiam coś absolutnie przepysznego. Obłędna marchewka glazurowana cukrem z imbirem, sosem sojowym i octem balsamicznym na pewno przypadnie do gustu całej rodzinie. Ja podaję ją do dań głównych i jest szał! Polecam gorąco! Tym bardziej, że jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu 😉
Nie żebym namawiała od rana do alkoholu, ale … dla tych pysznych, lekkich bułeczek zrobię wyjątek! Do wypieku bułeczek użyłam piwa i kilku dodatków smakowych (które jednak możecie zamieniać według własnego uznania) : czarnuszki, czosnku, suszonych ziół.
Czekolada i suszone śliwki to połączenie doskonałe. Dlatego postanowiłem je wykorzystać do tej prostej wegańskiej tarty bez pieczenia. Delikatny spód z amarantusa, masa z suszonych śliwek i polewa czekoladowa na mleku kokosowym. Sama natura i to bez dodatkowego cukru, nabiału czy glutenu.
Żeliwny garnek działa jak mały piec chlebowy. Bochenek chleba wyrasta w nim w klimacie sprzyjającym jego delikatności i chrupiącej skórce. Taki sposób pieczenia gwarantuje, że bochenek osiągnie odpowiedni kształt, będzie miał miękkie wnętrze i chrupiącą, popękaną skórkę, która dodaje mu rustykalnego uroku.
W mojej wersji jest to ser labneh w oliwie ekstra vergine z dodatkiem ziela angielskiego, czerwonego pieprzu, płatków chili oraz oregano. Przygotowuje się go bardzo prosto, wymaga jedynie odrobiny cierpliwości. Odsączanie jogurtu musi potrwać i nie da się tego przyspieszyć w żaden sposób.
Pasztet wegetariański to brzmi może dziwnie, ale jest wyśmienity. Smakuje wspaniale, u mnie sprawdził się najbardziej na zimno po prostu krojony w grube plastry, ale rozsmarowany na kanapce też był smaczny.
Plusem tych placków jest to, że kaszę można ugotować dzień wcześniej i tak też zrobiłam. Następnego dnia rano dodałam tylko pozostałe składniki i prawie gotowe. Same w sobie placuszki nie są słodkie, właściwie ich słodycz zależy od słodkości jabłka. Jeśli chcecie możecie je więc dosłodzić, choć ja uważam, że im mniej cukru tym lepiej.
Przyprawa gyros to nie tylko sałatka. To przede wszystkim charakterystyczna, bardzo aromatyczna mieszanka przypraw kuchni arabskiej (także tureckiej, greckiej) i ziół do mięs, szczególnie jagnięciny, baraniny, czy wołowiny. Nam smakuje także w połączeniu z drobiem. Świetnie nadaje do mięs grillowanych, pieczonych i smażonych, jako składnik marynaty oraz do bezpośredniego nacierania mięsa.
Pyszne, puszyste, delikatne ciasto cytrynowe z gęstym lukrem nazywało się u mnie w domu cytryniak. To był absolutny hit wszystkich urodzin, a moja mama była niekwestionowanym mistrzem w tej kategorii. Nie znam nikogo, komu nie smakowałby jej cytryniak.
Z książki "Nigellissima" wypróbowałam już kilka przepisów i wszystkie okazały się bardzo udane. Podobnie jest z tym dipem, w końcu Nigella Lawson zna się na rzeczy. Troszkę go zmodyfikowałam, ale najważniejsze jest w nim samo połączenie białej fasoli z gorgonzolą. Smak obu tych składników jest zrównoważony mascarpone i jogurtem naturalnym, które najlepiej dodać według własnych upodobań.
Aromatyczna, lekko słodka kawa (jeśli na co dzień pijacie kawę z cukrem, proponuję dodać ze dwie łyżki kajmaku zamiast jednej) z puszystą, mleczną pianką - smakuje po prostu obłędnie! Jeśli potrzebujecie czegoś bardziej pobudzającego - proponuję użyć zwykłej kawy, też będzie pysznie. Kawa korzenno-karmelowa