Zupa z soczewicy z dynią i pomidorami
No i w końcu przyszła. Najpierw nieco przymroziła, a dziś w nocy sypnęła śniegiem. Zima! W sumie się cieszę, że łaskawie zawitała też do Poznania. Szkoda tylko, że prognozy mało optymistyczne i na koniec dnia przewidują deszcz. Całe przedpołudnie jednak ładnie prószyło, a ja cieszyłam się nie mniej niż moje dzieci. W taka zimową pogodę na obiad musiała być sycąca i rozgrzewająca zupa. Niby nic wielkiego, przepis banalny, jednak postanowiłam, że się nim z Wami podzielę. O tej porze roku w mojej kuchni zupa z soczewicy jest dość często. Mamy kilka ulubionych przepisów. Dziś była mała odmiana bo w garnku oprócz tradycyjnie już soczewicy i pomidorów wylądowała dynia. Do tego zestaw aromatycznych przypraw i obiad gotowy. Chyba nikt nie lubi stać godzinami przy garnkach, dlatego taki szybki przepis jest idealny, szczególnie w środku tygodnia.
Zupa z soczewicy z dynią i pomidorami składniki:
- 400 g czerwonej soczewicy
- 400 g dyni pokrojonej w kostkę
- 1 opakowanie pomidorów krojonych
- 1 duża cebula posiekana
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 6 szklanek bulionu warzywnego
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki imbiru
- sól, pieprz
- masło klarowane do smażenia
- natka pietruszki lub kolendra do dekoracji
- sok z cytryny do smaku
wykonanie: Na maśle podsmażam przez chwilę posiekane cebule i czosnek. Dodaję do nich przyprawy i smażę jeszcze około 1 minuty. Do garnka wsypuję soczewicę, dynie i pomidory z kartonika i zalewam 6 szklankami bulionu warzywnego. Dodaję też przesmażone przyprawy z cebulą i czosnkiem. Gotuję do miękkości soczewicy. Gotową zupę lekko miksuj tak by nie było widać kostek dyni i pomidorów. To nie ma być zupa krem idealnie gładka, wręcz przeciwnie, soczewica ma być widoczna. Zupę doprawiam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na wierzch posypuje natką pietruszki lub kolendry