Bienenstich- ciasto drożdżowe z karmelową polewą migdałową

Dawno nie zachwyciłam się żadnym drożdżowym ciastem tak, jak tym! Nie ma w nim wiele cukru (4 łyżki na całą porcję), jednak chrupiąca, karmelowa polewa pełna migdałów dodaje tak wspaniałego smaku, że je się to ciasto niczym najlepszy deser!

Zdjęcie - Bienenstich- ciasto drożdżowe z karmelową polewą migdałową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W oryginale Bienenstich (bo to ciasto rodem z Niemiec) przekładane jest dodatkowo warstwą waniliowego kremu, uznałam jednak, że czasem trzeba postawić na minimalizm i dobre drożdżowe … też jest dobre! ;)

Zdjęcie - Bienenstich- ciasto drożdżowe z karmelową polewą migdałową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli więc macie ochotę na ciasto w wersji „na bogato”, pokuście się o przełożenie placka warstwą TEGO KREMU budyniowgo . Obiecuję jednak, że i wersja bez niego absolutnie Was zadowoli!

Zdjęcie - Bienenstich- ciasto drożdżowe z karmelową polewą migdałową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na korytko ok.25 x 10 cm.

Składniki:
  • ciasto
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • cukier - 1/4 szklanki
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • masło - 50 g, miękkie
  • mleko - 3/4 szklanki
  • drożdże instant - 2 i 1/4 łyżeczki
  • jajko - 2 szt
  • polewa
  • masło - 2 łyżki
  • cukier - 2 łyżki
  • miód - 2 łyżki
  • śmietanka kremówka - 3 łyżki
  • sól - szczypta
  • płatki migdałów - 1/3 szklanki
Przygotowanie:

W misie miksera połącz wszystkie składniki ciasta (muszą być w temp. pokojowej, mleko nawet lekko podgrzane). Za pomocą haka wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryj ściereczką kuchenną i odstaw na 45 minut w ciepłe miejsce.

Na patelni podgrzej masło, śmietankę, cukier, sól i miód. Gotuj razem, aż zgęstnieją (nie staną się przy tym brązowe). Dodaj migdały, wymieszaj, ostudź.

Wstępnie wyrośnięte ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut. Po tym czasie na wierzchu delikatnie rozłóż migdały w polewie. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 45 minut. Przed podaniem ostudź.

Przepisy z tych kategorii

Korzenna babka bożonarodzeniowa z daktylami i marcepanem

Korzenna babka bożonarodzeniow…

food² food²
Food Square

Czekoladowe ciasto

Czekoladowe ciasto "Błoto Miss…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Piernik z powidłami

Piernik z powidłami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto klementynkowe bez mąki
1

Ciasto klementynkowe bez mąki

food² food²
Food Square

Keks świąteczny z bakaliami z białą czekoladą

Keks świąteczny z bakaliami z…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Szarlotka Apple Pie

Szarlotka Apple Pie

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Przepisy z tych kategorii

Ciasto Reese's bez pieczenia + film - Jak zrobić
2

Ciasto Reese's bez pieczenia +…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Ciasto z kawałkami czekolady i kruszonką

Ciasto z kawałkami czekolady i…

Beti Beti
kruche babeczki

Ciasto śnieżny puch
2

Ciasto śnieżny puch

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tortowe ciasto czekoladowe
1

Tortowe ciasto czekoladowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Piernik pomidorowy - prosty, rewelacyjny

Piernik pomidorowy - prosty, r…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Szarlotka kokosowa

Szarlotka kokosowa

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia