Pszenno-żytni bakaliowiec na zakwasie
Nabrałam ochoty na porządny bochenek na zakwasie, najlepiej okrągły o rustykalnym wyglądzie. Niestety mąka żytnia ma to do siebie, że nie bardzo nadaje się do formowanych wypieków, ale zawsze można pomieszać ją z jasną mąką i wtedy jest to jak najbardziej możliwe. Dlatego postawiłam na pszenno-żytni chleb i wzbogaciłam go o suszone owoce, które nadały mu niezwykłego smaku, między innymi dzięki wędzonym gruszkom. W takich samych proporcjach możecie przemycić również ziarna, czy orzechy.
Czas całkowity: 5 godz 37 min
Czas wyrastania: 5 godz
Czas wypieku: 37 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 250 g
- letnia woda - 350 ml
- sól - 1,5 łyżeczki
- aktywnego zakwasu żytniego - 150 g
- mąki żytniej pełnoziarnistej - 250 g
- suszonych owoców (u mnie śliwki, morele, jabłka i wędzone gruszki) - 150 g
Potrzebne narzędzia:
- ściereczka
- koszyk do wyrastania chleba
- misa
- waga kuchenna
Przepis:
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy pokrojone drobno suszone owoce, sól, aktywny zakwas. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto 3-4 minuty, aż osiągnie formę elastycznej kuli.
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 2 godziny.
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i formujemy okrągły bochenek. Przekładamy go do koszyka (złączeniem ku górze) oprószonego mąką i przykrywamy. Zostawiamy na 2-3 godziny do wyrośnięcia.
4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy na blachę wyłożoną pergaminem. Spryskujemy z wierzchu chleb wodą i wstawiamy do piekarnika (można także dodatkowo go naciąć). Pieczemy 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i ustawiamy pieczenie góra-dół. Chleb pieczemy jeszcze 27 minut. Studzimy na kuchennej kratce.
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą de Luxe.